CONTEXT HISTÒRIC
Un article de Míriam Garcia Fornós
El mural que esteu observant recrea amb gran virtuosisme una fotografia presa el 1938 durant la batalla de l’Ebre, on se’ns mostra d’esquena, un sentinella republicà al Pas dels Barrufemes (Benifallet), durant l’ofensiva de l’exèrcit republicà a l’Ebre.
La Guerra Civil Espanyola (1936-1939), fou l’episodi bèl·lic més sagnant i colpidor que ha viscut mai la història del nostre país, fou l’avantsala i camp d’experimentació pel que vindria després, la Segona Guerra Mundial. Els temps anteriors a l’inici de la guerra civil foren convulsos i propiciaven l’horror que en acabat vindria. El 1936, una part de l’exèrcit espanyol s’alçà en cop d’estat contra el poder democràticament establert de la Segona República. Espanya quedà dividida entre les dues forces, republicanes i franquistes.
La batalla de l’Ebre, la que fou la més sagnant i dura de tota la contesa, es va saldar amb 120.000 baixes, 30.000 morts, 75.000 ferits, 15.000 presoners i una lleva, la del biberó, perduda, a més de territoris arrasats i zones completament ferides per molt temps. L’exèrcit de la república va intentar amb aquesta batalla canviar el curs de la guerra que, fins al moment era propici al bàndol dirigit pel general Francisco Franco, el qual comptava amb un exèrcit professional, i amb l’ajuda humana i material de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista.
Anteriorment a aquest esdeveniment bèl·lic, l’exèrcit republicà estava esgotat pels cruents combats de la batalla Terol, localitat que finalment va caure en mans feixistes al mes de febrer de 1938. La resta d’Aragó va patir el mateix destí amb gran rapidesa. Els pròxims passos eren decisius per ambdós exèrcits, per la seva banda els franquistes penetraren a Catalunya per la franja de Ponent i la Vall de l’Ebre, la seva arribada a València era qüestió de temps. L’objectiu franquista era dividir el territori i deixar completament aïllada Catalunya de la resta de zones que encara estaven en mans del Govern de la República.
Davant aquest escenari els republicans tenien dues opcions, frenar l’ofensiva contra València o bé esperar l’inevitable. Finalment, s’optà per intervenir-hi i donar un cop d’efecte per canviar la situació, allargar la guerra i esperar la possibilitat que les potències europees, com Franca o la Gran Bretanya, intervinguessin finalment, defensant al legítim govern de la República.
Els preparatius de la batalla de l’Ebre foren dirigits per part del cap de l’Estat Major, el general Vicente Rojo i el president de la República Juan Negrín, amb la màxima discreció possible. A les 00:15 hores del 25 de juliol de 1938, dia de Sant Jaume, l’exèrcit republicà va començar a travessar el riu Ebre per diferents punts entre Mequinensa i Amposta. Varen aprofitar una nit sense lluna, on el bosc de la ribera i l’aigua es confonien per la quietud de les aigües, tot plegat va propiciar que les forces enemigues es begueren completament sorpreses davant d’aquest atac. Els soldats republicans van travessar sigil·losament el riu amb petites embarcacions a rem on cabien entre 6 a 10 persones. Aquest primer atac sorpresa fou un absolut èxit, arribant-se a conquerir fins a 800 km² entre Mequinensa i Benifallet i tota una divisió enemiga va ser aniquilada. Malauradament, l’alegria no va durar gaire, ja que les forces franquistes van resistir-hi.
Posteriorment, l’exèrcit de la República no va poder fer front a les reiterades contraofensives franquistes i molt menys repel·lir els atacs aeris enemics. Els crus combats van perdurar durant dues setmanes, però fou a partir del 31 de juliol quan l’exèrcit republicà va deixar l’atac per passar a la defensiva.
La tarda del 15 de novembre de 1938, els alts comandaments republicans, sota les ordres directes del general Manuel Tagüeña, van decidir evacuar les tropes. Els contingents republicans van desfer els passos realitzats el 25 de juliol, per tornar enrere, travessar el riu per la localitat de Flix, i volar tots aquells punts, com el pont de Ferro de Flix, per impossibilitar una major rapidesa en l’avanç de l’exèrcit enemic franquista. La batalla de l’Ebre havia finalitzat. Havien passat 115 dies de mort i destrucció, que es van saldar amb la derrota del bàndol republicà.
L’exèrcit sollevat va continuar avançant fins que el 26 de gener de 1939 va prendre Barcelona, i el 28 de març de 1939, va caure Madrid. La República Espanyola havia estat derrotada i aniquilada. Tot el que ve després és objecte d’altres murals que reflecteixen a la perfecció la repressió i posterior dictadura que va assolar Espanya durant quaranta anys.
Míriam Garcia Fornós (la Ràpita 1982) és tècnica del Consorci Memorial dels Espais de la batalla de l’Ebre, llicenciada en Història per la URV i màster europeu en arqueologia clàssica per una URV-ICAC. Ha dedicat la major part de la seva trajectòria professional i d’investigació a l’arqueologia d’urgència pel territori català.
Bitàcola de l'alumnat
Transcorreguts 85 anys de la batalla de l’Ebre, tot i les ferides obertes o les cicatrius encara visibles a les comarques on va succeir, les persones que la van viure ja han mort. Igualment, la degradació de les estructures i la transformació del paisatge fan que els testimonis materials d’aquells fets siguin cada dia menys freqüents o estiguin més malmesos. I, amb la desaparició dels seus testimonis, es condemna inevitablement la seva memòria.
Les noves generacions gairebé no tenen contacte amb aquest fet que tant va marcar la nostra història “recent”, ni coneixen l’abast del seu impacte en les persones i el paisatge que el van viure. En aquest sentit, cal donar gràcies a tota aquella gent que durant anys ha dut a terme la ingent, altruista i, moltes vegades, menystinguda tasca de vetllar per la memòria d’aquest episodi històric ja sigui recuperant els espais, els objectes o els testimonis orals, com difonent-los perquè no s’esborrin en l’oblit, tal com s’esborren les petjades amb les onades del temps.
És per això, que aquest projecte té la voluntat de posar en valor totes aquelles persones que han invertit els seus esforços i que han treballat incansablement per salvaguardar i donar a conèixer el patrimoni material i immaterial de la batalla de l’Ebre, fent possible la seva transmissió a les futures generacions i que aquests es facin, també, responsables d’aquesta memòria.
Sobre ell
Joan Salvador Ventura Benaiges va néixer l’any 1963 i és natural de Benifallet, tot i que des de fa molts anys viu a Móra d’Ebre. És una figura destacada en el camp de la història i l’educació a la comarca de la Ribera d’Ebre. Actualment, és president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i professor a l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, on ha exercit com a director durant més de dues dècades.
Joan Salvador es va llicenciar en Història a la Universitat de Barcelona i s’especialitzà en Història Contemporània. En finalitzar els seus estudis, es va dedicar a la investigació i va obtenir diverses beques que li van permetre realitzar publicacions, centrades especialment en l’àmbit de la Guerra Civil Espanyola a les comarques de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre.
Joan Salvador Ventura Benaiges continua treballant per mantenir viu el record històric i per educar les noves generacions sobre els esdeveniments que van marcar la seva comarca.
Nom, data de naixement i poble on viu.
Em dic Joan Salvador Ventura Benaiges i vaig nàixer l’any 1963. Visc a Mora d’Ebre però soc benifalletenc.
Per poder fer la teva biografia, ens podries explicar una mica sobre els teus estudis, la teva vida professional o les publicacions que hagis fet (o qualsevol altra cosa que consideris rellevant i que creguis que ha d’aparèixer)?
Vaig estudiar primer a l’Institut de Tortosa, que ara es diu Dertosa i abans es deia Joaquim Bau. Després vaig anar a estudiar a la Universitat de Barcelona, però a la secció que hi havia a Tarragona, el que ara és la Rovira i Virgili. Vaig estudiar Història, que llavors era Geografia i Història, i em vaig especialitzar en Història Contemporània.
Una vegada vaig acabar, vaig fer treballs d’investigació i publicacions, gràcies als quals vaig obtenir unes beques que em van permetre dedicar-me a fer un registre dels morts de guerra. Això és una cosa que crida l’atenció. Vosaltres heu sentit parlar que abans va haver-hi una guerra, la Guerra Civil, que aquí natros sempre li diem la guerra, i que molta gent va haver d’anar a lluitar, i molts van morir al front de batalla? Doncs la meva feina era anar pels pobles, vaig fer la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre, la Terra Alta no perquè ho feia una altra persona, a esbrinar qui eren aquests nois, que quasi tot eren nois, que havien mort al front o com a conseqüència, per exemple, d’un bombardeig. I quan dic nois, em refereixo a que els que anaven a lluitar tenien des de 16 anys i fins a 34 o 35 anys.
Això va generar que tota aquesta informació la publiqués en revistes locals, i treballàvem amb gent que eren catedràtics, persones especialitzades, i ells ho publicaven als seus llibres.
Què et va motivar a començar a investigar i recuperar la memòria de la batalla de l’Ebre? Està relacionat amb algun cas de la teva família?
Jo soc d’una família de Benifallet, i els meus pares, per banda de pare, tenien una venta, que es deia la venta del Riu (una venta que és allà on paraven les cavalleries a proveir-se). Allà els va agafar la guerra i la meva família sempre me n’havien explicat històries. I això clar, et motiva. La veus com una cosa que no queda tan lluny, dius això és de la meva família. I després sempre m’havia agradat la història, i vaig decidir estudiar història.
Recordes com i quan va ser el seu primer contacte amb la història de la batalla de l’Ebre? El primer contacte amb la història de la Batalla de l’Ebre va ser a partir de la meva família. Després, al meu poble també vam fer una revista que es deia L’Ullal, una revista d’aquestes locals. No sé si teniu cap revista d’aquestes locals, però als pobles, per exemple, a Bot, n’hi ha una que es diu El Pedrís. Doncs bé, érem una colla de joves i allà també anàvem fent recerques i preguntant a la gent, fent entrevistes, perquè ens expliquessin una mica de què anava la cosa i, és clar, moltes vegades sortia la guerra.
Hi ha algun moment o experiència que li hagués deixat una impressió especial?
Quan entrevistes gent que li han matat un fill o una filla o un germà i t’ho expliquen amb la seva passió i el seu sentiment, llavors dius, hòstia, això no és una pel·lícula, això és una cosa que ha passat de veritat. I llavors te n’adones del que és una guerra, de com afecta la gent, i que tota la vida aquestes persones estan afectades. I tu dius, això de la guerra fa molt de temps que ha passat, però per a ells és una cosa que els acompanyarà tota la vida, el patiment.
Ens podries explicar la teva experiència sobre el tema la memòria històrica en detall?
Quan vaig estudiar la carrera, ara es diu el grau, en història contemporània, una de les tasques que ens van encomanar va ser fer recerca oral. I això en aquella època volia dir agafar un casset, anar a casa d’una persona i preguntar-li que va passar la guerra. Hi havia gent que no volia parlar gaire perquè els feia una mica de por, a veure què passava perquè havia hagut la dictadura, però a poc a poc s’anaven animant. Després que t’ho expliquessin, arribàvem a casa i anvem escoltant el casset, poquet a poquet, i ho anàvem transcrivint. Ara vatros teniu moltes eines, però abans ho havíem de fer tot manualment i a més ho havíem de passar en una màquina d’escriure. I així vaig aprendre molt.
Quin tipus de materials i fonts utilitzes per a les teves investigacions (testimonis orals, objectes, documents, etc.)?
La font oral és una font molt important, que és el que vosaltres feu. És aprofitar la memòria de la gent perquè aquesta memòria no es perdi posant-la per escrit.
Però després hi ha papers que ja estan escrits, com per exemple, als arxius. Imagineu que jo vaig a l’Ajuntament de Batea i dic, a veure, doneu-me el registre de defuncions. I potser al registre de defuncions posen: aquesta persona va morir a conseqüència d’una perforació, del que se’n pot despendre que l’han afusellat o l’han matat. També hi ha altres fonts com els llibres de lleves, on hi ha la gent que havia d’anar a la mili.
Si aneu mirant arxius, ajuntaments i fonts orals, així com també llibres (s’ha de llegir molt), perquè hi ha gent que ha estudiat ja les coses i llavors ja està claríssim, podreu afirmar: això és el que ha passat a Batea!
Si has utilitzat els testimonis orals, com has fet per recopilar-ho?
La primera cosa que has de fer és trobar-los, has de trobar persones que et puguin informar bé. Perquè hi ha gent que quan es fa gran parla de memòria o la canvia. De vegades, quan ens hem de recordar de coses de fa molts anys, ens podem equivocar. Has d’agafar gent que et pugui informar bé i també que tinguin ganes d’informar. Això és molt important, perquè si veuen que no hi ha sintonia, potser no t’expliquen res. En canvi, si aconsegueixes que la persona a qui entrevisteu tingui bon feeling amb vosaltres, potser començarà a parlar i a parlar.
Recordo un home que hi havia al poble que l’havien operat d’un tumor a la gola, i per parlar utilitzava un aparell. Quan vaig arribar, li vaig dir: “Escolta, em podries explicar una mica com funciona això?” I ell deia: “Jo no sé res, jo no sé res.” Vaig preguntar als altres que estaven al costat, al casal de jubilats, i els altres anaven parlant. Aquell home, després, es va incorporar i va començar a parlar. Es va motivar. Va arribar al punt que em va dir: “Para, para, para, para.” Jo vaig pensar que li devia passar alguna cosa a l’estómac. Però no, va agafar i es va canviar la pila de l’aparell. Un cop canviada, va dir: “Ara podem continuar.” I em va explicar moltes coses, ell i els altres.
Ha estat difícil localitzar o arribar a parlar amb aquestes persones?
A vegades costa l’entrada, però una vegada entres, estan contents perquè als iaios els agrada molt explicar totes les coses que han viscut. Com que veuen que la seva vida ja s’escurça, la millor manera que tenen de perviure, de continuar amb la memòria, és explicar-ho als que queden. I saps què passa? Que els fills moltes vegades no els escolten i ho expliquen als nets, a la gent jove, i els nets moltes vegades escolteu més els iaios que no pas els pares. Heu d’aprofitar la memòria dels grans perquè arribarà un moment que no us podran explicar coses. I s’ha de guardar, s’ha d’escriure, i vosaltres que teniu mòbils que ho podeu gravar tot, ho heu de fer. La memòria és molt important.
Hi ha alguna col·laboració amb altres investigadors, entitats o institucions que vulguis destacar en el teu treball?
Sí, jo he col·laborat, per exemple, amb gent de la universitat com Josep Maria Soler i Sabater que es dediquen a investigar. També col·laboro amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, una entitat de tipus comarcal que es dedica a fer recerques, en el meu cas d’història, però també poden fer de filologia, ciències naturals, o altres àmbits. De fet vaig estar cinc anys com a president del centre d’estudis. A Benifallet, vam fer una revista que es deia L’Ullal. Aquí, a Móra d’Ebre, vam fer una revista també, que encara funciona, dedicada a la història.
Ara, per exemple, ha sortit un llibre sobre la batalla de l’Ebre, basat en la memòria d’un home de Montblanc que va participar en la batalla de l’Ebre i va escriure un munt de cartes. Era un home que sabia llegir i escriure, i les cartes es van guardar. Quan es va morir, el seu net va anar a l’armari i va trobar totes aquestes cartes. A partir d’això, ha fet un llibre. El net tenia les cartes del iaio, però no sabia res de la batalla de l’Ebre. Un dia es va posar en contacte amb mi i em va demanar si el podia ajudar, evidentment no m’hi podia negar. El llibre, que ja s’ha publicat, es diu “Els quaderns amagats: Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938-1939).”
Pot explicar algun descobriment o testimoni que hagi trobat especialment impactant o revelador durant la seva recerca?
A veure, impactant és tot, perquè a vegades et trobes amb coses que no t’hauries pogut arribar a imaginar mai.
Per exemple, recordo la història de la destrucció de l’església de Benissanet. Durant la Batalla de l’Ebre van convertir l’església en un polvorí, guardant-hi munició. Quan van veure que allò havia de caure en mans dels enemics, la van bombardejar per fer-la esclatar. Però abans de fer-ho, van avisar a la gent del poble que marxés de les cases perquè, si no, podrien prendre mal. Hi va haver gent gran que va dir que no es mouria i, quan van fer volar l’església, molta d’aquesta gent va morir. Quan vaig anar a l’ajuntament per consultar el registre de defuncions i em vaig trobar que, en un únic dia hi havia mort tanta gent i que curiosament tenien més de 60 o 70 anys. Dic, com pot ser això? Això és una cosa que et sorprèn. Després en vaig saber el motiu.
O també quan vaig consultar el registre de defuncions de Mora i vaig trobar una gran quantitat de gent de diferents nacionalitats: alemanys, italians, francesos o dels Estats Units. Et preguntes: “Què ha passat aquí?” Ara sé que tenia una explicació molt senzilla, i és que els ferits de la Batalla de l’Ebre els evacuaven a Mora, als que estaven bé els feien passar el riu i els portaven cap a Tarragona o cap a Lleida, i els que no, els enterraven a Mora. I com que els enterraven allí, els inscrivien al registre de defuncions municipal. Però en aquell moment, jo era molt jove i tot això m’impactava molt.
Quins aspectes destacaries amb relació a allò que has experimentat o estàs experimentant?
Primer de tot, hauria de fer saber a la gent que una guerra és una cosa indesitjable. A vegades mirem jocs en què es tracta de matar tothom, però això són jocs. Quan això passa a la realitat, és molt diferent. Mireu el que està passant ara a Gaza o a Ucraïna. Pot semblar que queda molt lluny, però en aquella època no va ser ni Gaza ni Ucraïna, va ser la Terra Alta. Primer, els nois anaven a la guerra a l’Aragó o ves a saber on, però després va ser aquí, a la Terra Alta, on la gent es va matar i va morir.
Això és una cosa que els que ho han viscut els afectarà tota la vida, però la gent que no ho ha viscut a vegades tendeix a veure-ho com un joc. Quan això et toca de prop, és molt diferent. Per exemple, al meu poble, Benifallet, hi havia una creu a la plaça amb la inscripció “300”. Quan vaig començar a fer treballs sobre la guerra i parlar amb la gent gran, deien que no havien matat mai ningú al poble. Però quan vaig començar a comptar la gent que havia mort al front de batalla, vaig quedar parat. Sabeu quants hi van matar, de Benifallet, al front de batalla? 45. Imagineu-vos que a la vostra quinta de 16 persones, 5 nois morissin. Això va passar a diverses generacions.
Imagineu els pares, mares, germans, el que van haver de patir. És molt colpidor. Aquestes coses, com que ja han passat, poden semblar llunyanes, però quan parleu amb els iaios sobre la guerra, quasi sempre uns s’enfurismen per un costat, altres pel contrari, i alguns no en volen parlar. Per què? Perquè van patir molt. Tot el que va passar va ser molt dur.
Per tant, és important recordar que la guerra és una cosa real, que causa molt patiment i destrucció, i que no és només un joc. Hem de preservar la memòria històrica perquè no es repeteixin aquests errors i comprendre el dolor de les generacions anteriors.
Quins obstacles has trobat a l’hora de recuperar i difondre la memòria històrica de la batalla de l’Ebre?
Home, a veure, obstacles sempre n’hi ha, perquè, penseu, nosaltres, les persones, tendim a oblidar totes aquelles coses que ens fan mal. Si no, no podríem viure.
Quan es va acabar la guerra i es va instaurar la dictadura, van decidir que de segons quines coses més valia no parlar. Durant 40 anys, la gent va ser educada d’aquesta manera. Hi havia vegades que les persones, quan els preguntaves si podies fer una entrevista, deien, “Sobre què?” Si deies, “Sobre com es poda la vinya?”, ells deien, “Ah, això sí, de seguida.” Però si els deies que era sobre la guerra, deien, “Ah, jo no sé res, jo no sé res.” No volien ni recordar-ho.
Una altra de les coses que he trobat és que hi ha llocs on la documentació s’ha perdut o s’ha amagat, com és el cas d’aquest home que va trobar les cartes del seu avi. A casa vostra, també podeu tenir cartes dels vostres iaios, pares i mares. Ara no en feu de cartes, feu whatsapps i altres coses, però abans, era el que s’estilava. Jo de mon pare i de ma mare tinc les cartes que m’enviaven i que deien: “Hola, espero que estiguis molt bé, t’estimo molt”, però s’escrivien en castellà perquè no els ensenyaven el català. Si vosaltres mireu les cartes dels vostres avantpassats, segur que us emocionareu. Moltes vegades el que escrivien era: “Estic aquí a la guerra i no em donen menjar”.
De tot el que has après, quina lliçó en pots treure? Quins consells ens pots donar?
A veure, a la gent que us agrada la història, la història és una manera de conèixer com som. Per exemple, si vinc a Batea i vull conèixer la gent de Batea, i no conec tot el que han viscut, tot el que ha passat la gent de Batea, em quedo a la meitat i no arribaré mai a entendre-ho del tot. Conèixer història no és viure en el passat, és conèixer com hem arribat fins aquí. I dels errors se n’aprèn o se n’ha d’aprendre, perquè si no coneixem el que ha passat, potser tenim la temptació de repetir-ho.
Encara que som humans i tendim a repetir els errors, la millor manera d’encarar el futur és conèixer el passat. Moltes vegades ens diem “no, això no s’ha de fer”, però ho tornem a fer. Però si coneixem el passat, tenim més eines per evitar repetir els mateixos errors i per entendre millor el nostre present.
Quin impacte creus que té la teva feina en la societat actual? I amb els estudiants?
La meva feina com a investigador trobo que és fonamental. Perquè les coses passen, es perden i, si no hi ha algú que les guarda, desapareixen del tot. Un exemple una mica dramàtic, si us pregunto on estan enterrats els vostres iaios, potser direu que encara estan vius. Però i si us pregunto on estan enterrats els vostres reiaios? Sí. I si us pregunto on estan enterrats els pares dels vostres reiaios? No. Estem parlant de tres generacions, o sigui que, si vosaltres busqueu a la vostra família dues o tres generacions enrere, haureu de fer un treball d’historiador, perquè moltes vegades ja ens perdem.
Ara tenim fotografies, però moltes vegades no es guarden perquè tot està al núvol. Si us dic que m’ensenyeu un àlbum de fotografies dels últims cinc anys, potser alguns de vosaltres en tindreu, altres no. Què vol dir això? Que hi ha d’haver algú que ho guardi. Hi ha d’haver algú que tingui cura d’això. L’historiador i les persones han de saber valorar el que ha passat i preservar-ho, guardar-ho, perquè els que vinguin després ho sàpiguen.
Vosaltres heu d’entrevistar els vostres iaios i els vostres pares. És una cosa que sempre heu de guardar. Jo, com que soc una mica historiador, em diuen que tinc una mica la síndrome de Diògenes perquè ho guardo tot. I em diuen: “Mare meva, aquí no hi cabrem.” I és cert, tot no es pot guardar, però la memòria sí.
Apliques d’alguna manera el projecte de memòria històrica a l’institut on treballes?
Aquí a l’Institut, jo porto molts anys que de classes n’he fet ben poques perquè sóc el director. Això m’ha restat molt de temps, però aquí a l’Institut som cinc professors d’Història i hem estat treballant en el tema de la memòria històrica, sobretot fent entrevistes. Fa poc fins i tot van venir de la Universitat de Barcelona.
En els últims anys, sobretot, he dirigit treballs de recerca de batxillerat. Ara em queda un mes com a director i després tornaré a fer de professor i ja m’hi dedicaré més plenament.
Tens algun projecte futur en ment en relació amb la memòria històrica de la Guerra Civil Espanyola i la batalla de l’Ebre? Hi ha alguna cosa en particular que t’agradaria aconseguir o investigar en profunditat?
Sí, hi ha molts detalls que encara es desconeixen i si no ho faig ara, ja no ho faré mai. La gent que va viure la batalla de l’Ebre ja s’està fent molt gran i cada vegada en queden menys. Encara no sabem del cert, per exemple, per on van travessar el riu a Benifallet. Hi ha gent que diu que van travessar per aquí i tu preguntes: “I com ho saps?” Et responen: “Van travessar per aquí.” Però la veritat és que encara ara ningú ho sap amb precisió.
Hi ha detalls com aquests que, si no s’investiguen ara, provablement, ja no ho se sabran. A no ser que surti un document de l’exèrcit amb el pla d’acció d’aquell dia que indiqui exactament per on van travessar. Són coses que cal apuntar, preguntar i investigar, perquè si no es farà massa tard i es perdran per sempre.
Com reacciona el públic general quan escolta les històries que has recuperat sobre la batalla de l’Ebre? Has notat canvis en la percepció social sobre aquests esdeveniments en els últims anys?
Clar que sí, molts canvis. Primer, era una barreja de por i de respecte. Ara és una barreja de curiositat i intent de recerca perquè quedi clar. I a vegades hi ha una certa indiferència, i això és el pitjor. Quan hi ha indiferència, ja podem plegar. Estem parlant de contemplació. Si no hi ha una motivació, hi ha alguna cosa que falla. És una llàstima que les generacions que ara pugen, quan els parles de la guerra, moltes vegades fa l’efecte que no els interessa. Per què? Perquè no ho coneixen. Però quan ho coneixen, els sorprèn.
Quin creus que és el paper de la memòria històrica en la reconciliació i comprensió entre diferents generacions i sectors de la societat?
Clar, és que la memòria històrica el que fa és reconèixer el que va passar. És a dir, conèixer i reconèixer el que va passar, tant si va ser bo com si va ser dolent.
La primera cosa que hem de fer és donar a conèixer el que fem i després reconèixer que hi ha coses que s’han de fer i altres que no. Si no admets els teus errors i no reconeixes quins són, no es poden solucionar mai. I penseu que encara avui en dia hi ha moltes famílies que tenen els seus avantpassats desapareguts. Potser estan en una cuneta, potser en una fossa comuna, i això és molt fort.
Per a aquestes persones, la memòria històrica serveix moltes vegades per reconciliar-se amb el que va passar. El fet de dir: “Mira, va passar això, va ser així”, no es tracta de buscar culpables, sinó de reconèixer el que va passar. Això permet fer justícia i reconèixer la realitat dels fets.
Quins són els reptes més grans que veus de cara al futur en la preservació i difusió de la memòria històrica de la batalla de l’Ebre?
La urgència. Ara estem ja en la fase d’urgència pel que fa a la memòria oral. Hem de recollir tota la informació que puguem abans que sigui massa tard.
I l’altre repte és el coneixement i el respecte. La gent ha de saber, que hi va haver una guerra, que aquesta guerra va generar patiment, morts, conflicte, malestar. No ho podem oblidar, per què sinó, quina justícia fem a aquells que van patir?
Això pot fer que es torni a repetir. Així que, per una banda, està la urgència, i per l’altra, el coneixement. Cal conèixer, explicar i difondre tot el que va passar. És molt important que la gent ho sàpiga. No per dir que uns eren dolents i altres bons, sinó per entendre que tots van patir i van cometre errors.
A Benifallet, per exemple, van morir 45 persones joves al front. A Mora d’Ebre, fa uns anys, van obrir unes fosses a Santa Madalena i van trobar un munt de gent jove enterrada allà. Els estudiants de l’institut hi vam anar. Els vaig dir que pensessin que tenien la mateixa edat que els que van morir, 17 o 18 anys. Quan sortien, es quedaven parats. La realitat de la guerra els impactava.
Ara, els especialistes fan proves d’ADN a partir de les mandíbules i ho creuen amb els familiars. Així poden identificar els cossos. Si no, els tenen al cementiri de Mora d’Ebre. Les fosses de Santa Magdalena són un recordatori viu del que va ser la guerra civil. Quan els alumnes ho veuen de prop, s’adonen realment del que va ser.
Quines mesures creus que haurien de prendre les institucions públiques per assegurar que la memòria de la batalla de l’Ebre es mantingui viva per a les futures generacions?
Per fer tots els estudis, recerques i investigacions, fan falta recursos. La primera cosa és tenir-ho en compte i valorar-ho. Si no ho valores, la gent se n’oblida. Calen institucions, com el COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre), que es dediquen a valorar aquestes coses, com el poble destruït de Corbera o els museus de les trinxeres. I després, fan falta diners i recursos perquè tot això es mantingui. Ja s’estan fent coses, però s’ha tardat molt i encara falten moltes coses per fer.
Llavors, el que heu de fer és reclamar, que es reconegui, que s’estudiï, que es treballi i que la gent valori el que tenim, perquè és el que ens ha portat a estar aquí.
Finalment, si creus que alguna cosa s’ha quedat en el calaix i tens ganes de dir-la, endavant, ara és el moment.
M’ha agradat molt que em feu aquesta entrevista i que estigueu motivats. Això és la base perquè Batea, per exemple, continuï. Si la gent no s’estima Batea, desapareixerà. Si la gent no s’estima el territori on viu i les coses com són, tot s’ensorra. Heu d’aconseguir que la història sigui una cosa útil.
Quan estudiava història, recordo que deien que això era per “empollons”, que és aquella persona que s’aprèn tot de memòria. Un home em deia: “Tu has estudiat història? Com s’anomenava el marit de la reina Isabel?” Jo li deia un nom qualsevol i ell em creia. Es pensava que els que estudiàvem història ho fèiem per anar a un concurs de saber i guanyar. Però la història és molt útil, més que la física i la química.
Penseu en què parleu amb els amics, parleu de les vostres coses. Però quan parleu de temes importants, parleu de ciències socials, no de les valències de la física o la química. De què parla la gent normalment? De si l’accent va a la dreta o és obert o tancat? No, oi?
A casa, quan mirem les notícies, parlem de ciències socials. Us aconsello que abraceu les ciències socials. No cal que us aprengueu les coses de memòria, però entendre-les i saber-les utilitzar és importantíssim. Moltes gràcies per fer-me aquesta entrevista, em sento molt important.
Sobre ella
Antònia Serres Buenaventura, natural del Pinell de Brai, va estudiar Magisteri i Història i va treballar en l’ensenyament a Barcelona fins a la seva jubilació, moment en què va tornar al seu poble natal. Va començar la seva carrera literària el 1995 amb la revista local Fatumer, on ha col·laborat trimestralment des del primer número. Des del 2008, ha publicat set llibres, incloent ‘Desfeta i recuperació, guerra i postguerra al Pinell de Brai’ i el recent ‘Viure i treballar al Pinell de Brai’. A més, ha col·laborat en diverses revistes de la comarca de la Terra Alta.
Serres ha dedicat la seva vida a recollir testimonis orals i investigar en arxius per preservar la memòria històrica del Pinell de Brai. Actualment, treballa en un nou projecte, ‘Episodis de la Història del Pinell’, amb l’objectiu de continuar enriquint el patrimoni cultural de la seva comarca.
Ens podries explicar una mica sobre la teva biografia?
Vaig néixer al Pinell l’any 45 i vaig estar al Pinell. Vaig fer l’ingrés a primer de batxillerat lliure al poble, vaig anar a examinar-me a Tortosa. A segon de batxillerat, vaig anar a Tarragona, a un col·legi d’interna, el Col·legi de les Teresianes, allà vaig fer batxillerat superior i magisteri.
Llavors, quan vaig acabar el magisteri, em van presentar la Marta Mata, que havia fundat una escola de mestres que es deia Rosa Sensat, i vaig poder anar a Barcelona a formar-me com a mestra en pedagogia activa i de l’escola moderna. Vaig estar un any que al matí treballava en una escola i a la tarda anava a Rosa Sensat a formar-me.
A partir d’aquí, quan va passar aquest any, vaig estar quatre anys treballant a l’escola privada vaig fer oposicions a la mestra i vaig entrar dins del Magisteri Nacional. He estat treballant a Granollers, a Mollet, a Barcelona i sis anys al costat de París fins que em vaig jubilar.
Quina relació ha tingut o té amb la Guerra Civil Espanyola i la batalla de l’Ebre? D’on l’hi ve?
Aquí al Pinell, com va ser un lloc molt afectat per la Batalla de l’Ebre, jo quan era petita deia, explica’m un conte de la guerra, per mi era un conte, però eren realitats terribles que la gent havia viscut. A més, amb la meva mare i d’altres dones, anàvem a buscar metralla per les serres i agafàvem restes de projectils, bales, tot el material, diríem que després els anàvem a vendre i ho pagaven a preus diferents, el coure a un preu, el plom a un altre, el metall, el ferro colat, etc i la gent d’aquesta manera es guanyava uns diners.
Què el va motivar a començar a investigar i recuperar la memòria històrica de la Batalla de l’Ebre? Has escrit llibres sobre aquest tema?
Una vegada ja era mestra i treballava a Barcelona, a les tardes vaig continuar estudiant i em vaig treure la llicenciatura de Geografia i Història. La història sempre m’ha interessat molt i més la història propera, en aquest cas la del Pinell. Hi havia moltes coses de les quals no se n’havia parlat mai i vaig pensar que era important recuperar la memòria de totes les persones que havien mort durant la guerra i de tots els estralls que va suposar la Batalla de l’Ebre. Al 2008, vaig publicar el primer llibre que es deia Desfeta i Recuperació, guerra i postguerra al Pinell que explicava l’ambient del Pinell a nivell social i polític als anys 30 i després totes les conseqüències de la guerra a nivell de persones mortes, tant els morts al front, morts afusellats, morts deguts als bombardejos, i fins i tot morts per malalties típiques de les necessitats de la guerra, ja que no hi havia medicines, no hi havia antibiòtics.
Recorda com i quan va ser el seu primer contacte amb la història de la batalla de l’Ebre? Hi ha algun moment o experiència que li hagués deixat una impressió especial?
No, no hi ha un moment determinat jo ja tenia la intenció d’escriure, d’investigar sobre la Batalla de l’Ebre i no només la batalla en concret. La batalla va ser un fet, a mi el que m’interessava era tota la guerra, des que es va iniciar al juliol de l’any 36. Una etapa important va ser quan al 2 d’abril de l’any 38 van arribar els nacionals i van ocupar el Pinell i això vol dir que molta gent d’esquerres va haver d’abandonar el poble i començava l’exili. Alguns marxaven i deien que estarien unes setmanetes fora, alguns no van tornar mai més al Pinell perquè després amb la retirada, amb el final de la guerra juntament amb l’exèrcit que anava cap a França, molta gent va passar a França i alguns es van quedar a viure per sempre allà i al Pinell no van tornar més.
Quins són els aspectes més importants que creu que la gent hauria de conèixer sobre la batalla de l’Ebre?
La gent ha de conèixer el que suposa una guerra en què tots són perdedors perquè tots perden amb la Batalla de l’Ebre. Amb la batalla concretament, el poble va ser bombardejat pels avions alemanys i van caure totes les cases entre el carrer de les mores i el carrer de dalt i allà van morir 8 o 10 persones que no havien abandonat el poble. Van morir per aquests bombardejos també, quan el poble estava ocupat pels nacionals, els republicans des de l’altra banda de l’Ebre, van atacar la carretera però algun dels projectils queia a les cases i, en aquest cas, va morir una senyora. Llavors la gent va agafar por i van abandonar el poble i se’n van anar a viure les casetes de camp. Quan va començar la Batalla de l’Ebre la gent que quedava al poble, llavors en carros, van marxar en direcció cap a Gandesa i allà, entre Gandesa i el Pinell, es va establir el front, llavors la majoria d’aquesta gent se’n va anar cap als pobres del Baix Aragó, cap a Maella, cap a Caretes. Alguns estaven a Horta que era ja zona nacional o sigui que, les serres de Pàndols i Cavalls separaven la zona republicana, que era el Pinell. Perquè clar, la Batalla de l’Ebre va començar el 25 de juliol quan els republicans van creuar l’Ebre, però van avançar només fins a la zona, diríem, de Gandesa. O sigui que, Corbera i el Pinell, van quedar a la zona republicana i, els altres pobles de la Terra Alta, a la zona nacional on hi havia l’exèrcit franquista, l’exèrcit que es va revoltar contra el govern legal de la República i va provocar la guerra.
Quin tipus de materials i fonts utilitza per a redactar els teus llibres i escrits a les revistes (testimonis orals, objectes, documents, etc.)?
Bé, en moltes de les coses del Pinell vaig utilitzar la memòria oral de gent que havia viscut la guerra, que havia viscut com a refugiats anant-se’n cap a l’interior de Catalunya o, els que no eren tan d’esquerres, passant cap a la zona de l’Aragó, o sigui que, eren experiències personals. Aquestes experiències les vaig reflectir en un llibre, que es diu Xiquets i xiquetes de la guerra, que són 27 entrevistes a gent gran, ara gairebé tots han mort ja que quan la guerra tenien de 10 a 14-15 anys, i explicaven la seva experiència.
També consulto els arxius, com l’arxiu històric de Tarragona, l’arxiu militar tercer de Capitania General de Barcelona, l’arxiu de les Terres de l’Ebre de Tortosa i, sobretot, la Biblioteca Nacional de Madrid. Aquí van aparèixer unes 36 fotos del poble on es veia com havia quedat, sobretot el centre de la plaça, després d’aquests bombardejos dels avions alemanys. Es veu com a la plaça hi havia dues perxes que es van quasi ensorrar i no es van reconstruir.
Pot explicar algun descobriment o testimoni que hagi trobat especialment impactant o revelador durant la seva recerca?
El que realment m’ha impactat molt va ser la trobada aquesta de la Biblioteca Nacional. Va ser arran d’un llibre del Sánchez Cervelló que es diu Un Riu de Sang, hi havia una foto del poble i posava que procedia del fons de la Biblioteca Nacional de Madrid. Llavors, vaig aprofitar un viatge a Madrid per anar-hi i demanar per documents de la Batalla de l’Ebre i del Pinell, però no constava que tinguessin res. Jo vaig insistir que havia vist una foto i que almenys aquella sí que hi era, però que potser estava classificada a Vilalba, a Corbera o a Gandesa. Vaig tornar l’endemà i em tenien totes les fotos d’aquests pobles preparades i la persona encarregada digué: hem vist que hi ha un poble que és Pinell de Solsonès i li han preparat aquestes fotos. Va ser el primer que vaig agafar i quan el vaig mirar, resulta que eren les fotos del poble i que estaven mal classificades, o sigui que, gràcies a la diligència d’aquesta persona vaig poder recuperar unes 30 fotos del Pinell després d’aquests bombardejos, si no, mira, allà estarien oblidades.
Com ha recopilat els testimonis orals de persones que van viure la batalla de l’Ebre? Ha estat difícil localitzar o arribar a parlar amb aquestes persones?
Depèn. A veure, com el poble ens coneixem tots i en aquest cas la gent ja sap que jo escric, que he fet llibres i que he escrit a la revista Fatumer. Quan ja anava per dir-los a veure si em podien explicar la seva experiència la majoria em deien que sí, però hi va haver 6 persones que no van voler per motius diferents alguns diuen que això és remenar belles ferides i que això és fer patent que és l’odi i el que va suposar la guerra.
Quins obstacles ha trobat a l’hora de recuperar i difondre la memòria històrica de la batalla de l’Ebre?
A nivell de memòria oral, certa resistència per part concretament d’una senyora a qui van afusellar el seu pare a l’inici del conflicte. El seu pare era un representant de les cases benestants del poble i el comitè revolucionari, d’una manera totalment injusta, va afusellar a dotze persones del poble i aquesta experiència era important de recuperar. Ella m’ho va explicar
i ho tenia escrit, fins i tot, vaig transcriure la gravació i hi estava d’acord, però després, no sé si parlant amb els fills o pel motiu que sigui, no va voler que ho publiqués.
Com ha canviat la seva perspectiva sobre la Guerra Civil Espanyola i la batalla de l’Ebre a mesura que ha anat aprofundint en la seva investigació?
Bé, d’alguna manera ha corroborat el que ja sabia, perquè ja et dic que des de petita jo deia: explica’m un conte de la guerra. O sigui que, era una cosa que ja des de petita diríem ho vaig anar coneixent i, amb els estudis, tot això es va objectivar d’alguna manera.
De tot el que ha après, quina lliçó en pot treure? Quins consells ens pot donar?
Em sembla que en aquests temes no se’n poden donar de consells, sinó que, cadascú ha d’experimentar per ell mateix coneixent la realitat i el que va suposar la guerra. Se n’ha de fer una idea i ha de prendre unes responsabilitats.
Quin impacte creu que té la seva feina en la societat actual?
No ho sé, pel que veig la gent més interessada amb els llibres i que m’ha comentat alguna cosa és la gent gran. El gran dubte és si la gent jove ha llegit aquests llibres sobre la història del Pinell, si els interessa, o si passen olímpicament de tot. Aquest és el dubte que tinc.
Com ha influït la seva vida acadèmica i professional en el seu treball sobre la memòria històrica de la batalla de l’Ebre?
A nivell professional, el fet d’haver estudiat la carrera d’història m’ha obligat també a llegir una sèrie de llibres, que també m’han servit de base i m’han donat molta informació.
Hi ha alguna col·laboració amb altres investigadors, entitats o institucions que vulgui destacar en el seu treball?
No, el treball aquest l’he fet jo pel meu compte diríem i el que he fet és parlar amb gent, consultar arxius i llegir llibres.
Com aconsegueix finançar els seus projectes d’investigació i recuperació històrica? Ha trobat suport de part de les institucions?
Sí, el primer llibre van col·laborar des del Departament de Cultura de la Generalitat, al Consell Comarcal, a l’Institut Ramon Muntaner. Va haver-hi una sèrie d’institucions que em van ajudar bastant. Els últims llibres ja no he demanat l’ajut. En canvi, el que fa el Consell Comarcal, per exemple, és comprar llibres per valor de 300 euros, llavors soc jo la que m’ho finanço i la que ho pago.
Quin paper creu que pot jugar la tecnologia moderna en la preservació i difusió de la memòria històrica?
És important perquè, per exemple, quan jo vaig fer el primer llibre vaig haver d’anar directament a la Biblioteca Nacional de Madrid per consultar, veure les fotos i demanar-les (aquestes fotos les vaig posar al primer llibre però també vaig fer una exposició per Sant Llorenç). Abans, havies d’anar directament i, avui dia, molts dels museus tenen la seva informació i fotografies digitalitzades i des de casa es poden fer les consultes.
Què opina sobre l’estat actual de l’educació sobre la Guerra Civil Espanyola i la batalla de l’Ebre a les escoles i instituts?
Em sembla que no es tracta massa, vull dir ja des de sempre els alumnes dels cursos superiors que estudiaven Història no arribaven mai als anys 20 o als anys 30 i, sobretot, a la guerra civil i al franquisme. Ara em sembla que no s’hi dona suficient importància.
Quins són els seus projectes futurs en relació amb la memòria històrica de la Guerra Civil Espanyola i la batalla de l’Ebre? Hi ha alguna cosa en particular que li agradaria aconseguir o investigar en profunditat?
De moment no. Em sembla que el tema ja l’he tractat, concretament en dos llibres, el primer, Desfeta i recuperació, guerra i postguerra al Pinell, i amb aquest altre que t’he dit, Xiquets i xiquetes de la guerra, memòria del Pinell. De moment continuo escrivint, però més articles d’etnologia i de temes de costums a la revista trimestral Fatumer.Com reacciona el públic general quan escolta les històries que ha recuperat sobre la Batalla de l’Ebre? Ha notat canvis en la percepció social sobre aquests esdeveniments en els últims anys?
Com t’he dit abans, trobo que la reacció és més positiva i s’emociona més la gent gran que la gent jove. Per cert, sobre el llibre (Xiquets i xiquetes de la guerra, memòria del Pinell) en vaig seleccionar 10 o 12 i vam fer una representació teatral, de manera que cadascú representava un xiquet i anaven sortint a l’escenari i anaven parlant de la seva experiència. Hi havia dos narradors que situaven al moment històric i llavors ells anaven intercanviant les seves experiències i aquesta representació de la gent del poble, actuant i parlant d’estos temes, va agradar molt i va emocionar molt la gent, va ser un èxit.
Quin creu que és el paper de la memòria històrica en la reconciliació i comprensió entre diferents generacions i sectors de la societat?
Suposo que ha passat el temps suficient perquè es produeixi aquesta reconciliació, tot i que als pobles a vegades hi ha temes que tornen a dividir la població.
Quins són els reptes més grans que veu de cara al futur en la preservació i difusió de la memòria històrica de la batalla de l’Ebre?
El repte és que la gent, joves sobretot, s’interessi pel tema. El repte és que la gent prengui partit d’alguna manera, perquè a vegades no podem estar indiferents o neutrals davant de fets molt impressionants, com per exemple, el de Palestina. Tu veus el que està passant a Palestina i quedes indiferent davant de les imatges que es veuen o d’alguna manera hi prendries partit?
Mira les imatges i intenta pensar una mica, a veure el que està passant.
Quines mesures creu que haurien de prendre les institucions públiques per assegurar que la memòria de la batalla de l’Ebre es mantingui viva per a les futures generacions?
Em sembla que, concretament en aquesta comarca, hi ha a Corbera hi ha un museu de la batalla de l’Ebre i el poble vell, que va ser un bombardejat, i allí no ho van fer com el Pinell. Al nostre poble, les cases caigudes, que en van haver unes 80, es van reconstruir. A Corbera, el que van fer és construir el poble nou a baix al voltant de la carretera i, el poble de dalt, es diu el poble vell.
Després també hi ha centres d’interpretació, al Pinell n’hi ha un sobre la propaganda, a Batea n’hi ha un altre, a Vilalba i a la Fatarella. Són centres d’interpretació que estan oberts algun cap de setmana i que suposo que amb les escoles es visiten.
EL PROCÉS DE TREBALL
L’any 2023, el COMEBE va contactar amb Murs de Bitàcola i vam estar estudiant plegats la possibilitat de dur a terme una intervenció al voltant d’integrar en els actes de commemoració del 85 aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre. Degut a la incompatibilitat d’agenda —perquè en aquell moment estàvem duent a terme el projecte de Fundao— finalment no va ser possible; però ens vam instar a planificar una acció conjunta per l’any següent, és a dir, aquest 2024.
Les primeres accions van ser enfocades a l’entorn educatiu; donat que un dels interessos tant del COMEBE com del projecte Murs de Bitàcola és aquest esforç per incidir en els joves en aquest exercici de divulgació i de transmissió de la memòria. Per tant, la primera tasca que vam fer va ser una xerrada a l’institut de secundària de Batea i una altra a l’institut de Gandesa per presentar i explicar el projecte. La nostra voluntat era compartir amb l’alumnat no només la filosofia i la tasca que fem des de Murs de Bitàcola, sinó el projecte que anàvem a dur a terme a Corbera d’Ebre; així com convidar-los que participessin en l’elaboració de materials i continguts, com ja ho hem fet en anteriors projectes. La participació de l’alumnat s’ha acabat materialitzant en la Bitàcola de l’alumnat que teniu en aquesta mateixa entrada.
Fet aquest contacte amb l’alumnat, ja vam passar a fer la feina més interna de preparar el disseny. En aquest sentit, hem tingut diversos reptes i condicionants a tenir en compte. Un d’ells és les característiques de la paret en la forma, donat que no és una superfície rectangular; la qual cosa ens deixava un espai singular que condicionava molt el que volguéssim fer. Després vam haver de decidir també el mateix contingut del disseny: des de Murs de Bitàcola busquem explicar els episodis allà on han passat, objectiu que, en aquest cas, és compartit amb l’entitat i l’espai de la intervenció. És per això que ens va semblar important incloure com a ingredient a integrar en el disseny la tasca de divulgació i d’interpretació que fa el COMEBE.
Vam escollir aquesta foto després d’una cerca feta conjuntament amb el COMEBE en la que vam considerar importants els paràmetres que reconegués l’entorn, que fos una fotografia que clarament fos a la zona de la batalla de l’Ebre, que fos descriptiva i que en la mesura del possible, no fos específicament o excessivament bel·ligerant, encara que hi hagués algun soldat o milicià. Vam trobar una fotografia que ens semblava molt interessant tant a escala estètica i visual com perquè introduïa la presència de la dona en la imatge. Era una fotografia dels veïns i veïnes de Corbera, però coneixedors que aquesta fotografia era impostada i gairebé els havien forçat a fer-se-la vam considerar que aquest context darrere de la imatge la feia poc vàlida i això va motivar que la descartéssim. Finalment, doncs, vam optar per aquesta imatge que també ha estat molt utilitzada pel COMEBE. Això ens semblava que ens ajudava a complir un dels nostres objectius, ja que es pot identificar la imatge amb la feina del COMEBE, i alhora complia amb els altres requisits, perquè era un escenari clarament identificable com la zona de la batalla de l’Ebre i si bé tenia un membre de l’exèrcit, no estava en una actitud bèl·lica.
Donada la forma singular de la paret, el disseny havia d’omplir els dos racons laterals i d’alguna manera l’entorn mig enjardinat també interferia o condicionava molt el mur. Vam intentar fer un exercici d’integració i de mimetització i ens vam plantejar que el disseny el que pretenia era veure l’edifici amb unes lents a través de les quals es pogués veure l’escenari que hi ha al darrere o al voltant, però amb recreacions i eines per recordar i treballar la memòria. En aquest sentit, per tant, vam utilitzar una paleta cromàtica per harmonitzar amb el paisatge i l’entorn, unit amb la reproducció monocromàtica de la imatge antiga. Finalment, vam introduir aquest element del pixelat, una forma metafòrica d’explicar que ja no tenim tants relats en primera persona de la batalla de l’Ebre i la Guerra Civil i alhora per retratar la feina que està fent el COMEBE: custodiar, recuperar i treballar per salvaguardar aquests testimonis. D’alguna manera, a mesura que es continuen recollint i treballant aquests llegats i aquests transmissors de la memòria, anem component un mapa, un puzle, una imatge en què hi ha espais que hem d’omplir virtualment, aquests píxels del mural. El disseny també vol transmetre que és a partir de la feina continuada i acumulativa com a poc a poc anem donant més definició a la imatge i reconstruint tota la complexitat i riquesa del fet memorístic. Per tant, d’alguna manera la proposta del mural es llegeix tant com un exercici d’integració en l’espai en l’àmbit paisatgístic, però també conceptual i memorístic, i també un ingredient de valorar la feina dels centres d’interpretació que hi ha arreu de la zona de la batalla de l’Ebre.
Un cop acabat el mural –i havent passat uns dies durs de treball amb una onada de calor que va arribar a pics de 38 graus de temperatura– el dia abans de l’acte de commemoració de l’inici de la batalla de l’Ebre, vam poder fer un petit acte inaugural amb joves del camp de treball que es fa a Corbera d’Ebre i amb membres de diversos col·lectius i entitats memorialistes. Va ser un plaer poder fer coincidir aquest final de la intervenció amb un acte tan significat, justament el primer any que no hi podia assistir cap dels protagonistes de la batalla de l’Ebre, i sobretot poder treballar en aquest projecte i establir aquest vincle i aquest i aquesta connexió amb la feina dels més joves i d’alguna manera aportar en aquesta feina tan important que fa el COMEBE en la transmissió de la memòria.