XARXA

En xarxa. Murs de bitàcola s’articula com un actor més d’una xarxa de treball multidisciplinari d’agents socials i professionals. És, en si mateix, un projecte multidisciplinari i flexible, que s’enriqueix alhora que aporta la seva experiència i propostes a un conjunt d’iniciatives i projectes que treballen des de diversos àmbits per la consecució d’uns objectius comuns: memòria, comunitat i cultura.

Impulsors

Roc Blackblock

Coordina el projecte Murs de Bitàcola i és l’autor dels murals.

Artista urbà, dissenyador gràfic (Escola Elisava), il·lustrador (Escola d’art Serra i Abella), amb més de vint anys d’experiència en intervencions murals a l’espai públic. Ha dut a terme diversos projectes de caràcter social.

Xènia Gaya

suport a la gestió i producció de projectes.

Dissenyadora d’Interiors (Escola Elisava), Barcelona. Especialista en gestió, producció i direcció artística d’esdeveniments artístics i culturals, ha col·laborat, entre altres amb Sónar, Festival Eufònic, O Marisquiño, Festival de cine d’autor de Barcelona.

Fer Alcalá

Documenta fotogràficament els murals i el procés de creació.

Fotògraf especialitzat en art urbà i comunicador, col·labora, entre d’altres, en festivals i mitjans especialitzats en art urbà com Brooklyn Stree tart, Parees Festival, Festival Avant Garde Tudela, Difusor o Wallspot.

Duna

Redacció i traducció de continguts digitals i comunicació del projecte.

Estudiant de Filologia catalana.

Xarxa de col·laboradors

Jordi Guixé

suport historiogràfic. Coordina projectes conjunts amb Eurom.

Investigador i doctor en Història Contemporània per les universitats de Barcelona i París Sorbonne-Nouvelle. Especialitzat en polítiques públiques de memòria i en la repressió franquista contra els exiliats polítics durant el període de la Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda. Des de 2012 dirigeix l’Observatori Europeu de Memòries (Eurom) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i és professor a la Universitat de Barcelona.

Núria Ricart Ulldemolins

gestora de projectes, desenvolupant processos participatius i coordinant projectes conjunts amb Eurom i Arte público y memoria

Professora agregada de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Doctora en Espai Públic i Regeneració Urbana. Investigadora principal del projecte “Art públic i memòria. Desenvolupaments per al programa d’intervencions a la xarxa d’Espais de repressió franquista a Barcelona”. Col·labora amb l’Observatori Europeu de la Memòria (Eurom) i amb els processos de participació ciutadana Futur Monument Presó de Dones de les Corts i Fem Nostre l’Espai de la Model. Les seves línies d’investigació se centren en la monumentalitat, l’art públic i les maneres de transmissió de la memòria.

Andrés Antebi

suport historiogràfic i antropològic. Coordina projectes conjunts amb OVQ

Antropòleg i documentalista. Té àmplia experiència en projectes editorials, audiovisuals i d’investigació social aplicats a la recerca sobre usos festius i reivindicatius del carrer en ciutats d’arreu del món. En l’àmbit docent treballa com a professor de tècniques d’etnografia a la Universitat Pompeu Fabra (Escola ELISAVA) i imparteix classes sobre cultura islàmica i espais públics a la Diputació de Barcelona. Des de l’any 1999 forma part del Grup de Recerca Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català d’Antropologia, i des del 2011 del GRECS (Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials) de la Universitat de Barcelona. També en l’àmbit investigador és el coordinador de l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ).

Dolors Marín

suport historiogràfic.

Doctora en Història Contemporània. Experta en la història dels moviments socials europeus contemporanis, ha realitzat treballs a la Universitat Paris Sorbonne-Nouvelle. i ha treballat en diversos mitjans audiovisuals. Els seus estudis s’han centrat en la formació de la cultura llibertària a Catalunya, els grups d’afinitat i la resistència armada al franquisme. Col·labora amb L’Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya en l’àmbit de memòria històrica.

Xarxa d'entitats

EUROM, Observatori Europeu de la Memòria

Treballa per l’anàlisi i promoció de les polítiques de memòria històrica. Té com a objectiu reflexionar sobre la història recent de la lluita per la democràcia i la llibertat a Europa, defensant la pluralitat de records.

Projectes conjunts: Mural en memòria i Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust. La Canadenca, passat i present de la vaga, Franquisme i educació (Universitat de Vic).

OVQ, Observatori de la Vida Quotidiana

Organització multidisciplinària que treballa en la recerca i creació de continguts al voltant de les dinàmiques de la vida social contemporània des d’una perspectiva d’antropologia social i historiogràfica. Les seves propostes d’investigació i creació de continguts es materialitzen, entre d’altres, en exposicions, dossiers monogràfics, continguts editorials o creació d’arxius i fons documentals web comunitaris.

Projectes conjunts: “Amb les nostres mans” (Pla de barris de Barcelona, la Teixonera. Barcelona Antifeixista projecte paral·lel a l’exposició Gràfica anarquista

Montana Colors, Cultura

A Montana Colors creiem tenir una responsabilitat afegida pel fet que, nascuts l’any 1994,som la primera empresa al món a produir productes especialitzats pel graffiti i l’art urbà, una responsabilitat que ens empeny a donar suport als creadors i que s’articula de forma col·laborativa en diferents àmbits d’actuació, més o menys genèrics, com ara en el suport a les arts, en la presa de consciència de la necessitat de la cura del medi ambient, la fauna i la flora, en la recerca de la igualtat des d’una perspectiva de gènere, en la justícia social, en l’àmbit educatiu, del lleure actiu, del sociosanitari, o mitjançant accions i projectes en l’àrea de la RSC.

Sempre en una recerca continua en la millora dels nostres productes, i sempre de la mà dels nostres usuaris, amb qui fem un camí plegats sovint amb la mirada posada en en els seus projectes, encoratjant plataformes, col·lectius i autors concrets, donant suport al desenvolupament de la seva obra i provant d’acompanyar la seva trajectòria.

El camí recorregut amb Roc Blackblock ve de llarg, i són molts els projectes i iniciatives amb els que compartim valors, visió i missió, projectes sovint lligats a un territori i una memòria històrica que compartim, ocasions extraordinàries en definitiva, en les que s’ha trobat una confluència que ha facilitat la consecució de no pocs i importants projectes que han vist el desplegament de talent de l’autor.

Pet destacar-ne uns pocs, sempre en resultarà una tria injusta, mencionem el mural homenatge a Joan Brossa en el centenari del seu naixement, realitzat arran Barcelona, ciutat literària, a la Fèria Internacional del Libro de Buenos Aires a la Biblioteca da la Estación, projecte elaborat conjuntament amb l’artista argentina Mariela Ajras i amb el suport de l’Institut Ramon Llull; el monumental mural antifeixista a la Kasa de la Muntanya inspirat en el cèlebre retrat d’una miliciana del gran fotògraf Antoni Campmany; o projectes vinculats al territori que també han propiciat la nostra implicació en nombroses ocasions, i ubicacions, com ara a Ulldecona, on Roc homenatjà la pagesia, les oliveres i les dones a través d’un magnífic mural; o dins d’un àmbit acadèmic, destacar la intervenció al projecte europeu inter-universitari Capus, de Conservació d’Art Urbà sota la nostra direcció.

Moltes, ja incontables, parets compartides, molta pintura ben emprada, sentiment, compromís, tècnica i pensament ens vinculen.

I és que a Montana Colors produïm pintura, però també produïm Cultura!