Cercle d’amics d’Alcover

Alcover, Alt Camp, 2024

L’any 2024, la proposta guanyadora dels pressupostos participatius ha estat el lluïment i arranjament de la façana del Cercle d’Amics que dona a l’avinguda de Montblanc. L’obra es va encarregar a Murs de Bitàcola, un projecte de l’artista Roc Blackblock, especialista en la pintura de murals, fets amb l’objectiu de recuperar la memòria col·lectiva. I és que el Cercle d’Amics és una entitat centenària que des de la seva fundació, l’any 1901, ha estat present a la vida associativa, cultural, recreativa i festiva de la vila d’Alcover.  

Continuadora de diversos assajos associatius que es van dur a terme a finals del segle XIX, el Cercle d’Amics ha estat, al llarg dels anys, una entitat que s’ha anat adaptant, amb més o menys encert, als canvis d’una societat en constant evolució. No ho ha tingut fàcil puix la seva memòria ha vist passar la restauració borbònica, la segona República, la guerra, la llarga dictadura franquista i la complexa transició democràtica, fins a arribar a l’actualitat.

Ha passat per moments de crisi i d’altres de reeixits, però la seva musculatura ha servit durant molts anys per impulsar iniciatives lúdiques festives (balls, cinema, concerts, teatre), per crear iniciatives que ara són anacròniques, però que en el seu dia gaudien de popularitat, com l’elecció de la pubilla, per esdevenir seu d’altres entitats com el C.D. Alcover o l’Agrupació Falcover i per ser un lloc d’esbarjo, de jocs de cartes, de dòmino i de tertúlies entre els alcoverencs i alcoverenques.

El Cercle d’Amics, nascuda de l’escissió d’una altra societat anomenada El Casino, ha comptat al llarg de la seva història amb tres seus socials. La primera, ubicada al carrer Major, 49, va ser la de Ca Torret. Dos anys més tard el local queda petit i la Societat es trasllada a Ca Xipell, a la plaça Nova, just davant de l’actual seu del Consistori municipal. I finalment l’any 1927 es compren uns terrenys fora muralles i s’hi construeix l’edifici que encara avui, Fira de bandolers de 2024, allotja l’entitat.

EL PROCÉS DE TREBALL

El mural de la façana exterior del  Cercle d’Amics d’Alcover és un projecte que, entre les seves parets, amaga un procés de treball ben interessant, fet de l’acompanyament entre l’Ajuntament del poble i la mateixa entitat. El projecte s’engega quan l’Ajuntament ens proposa la possibilitat de dur a terme una intervenció en el marc dels pressupostos participatius d’Alcover i un cop surt guanyadora la proposta presentada pel Cercle d’Amics. És aleshores quan comencem a programar i planificar la intervenció amb l’objectiu de tenir-la enllestida per la Fira de Bandolers, que se celebra a l’octubre.

Amb aquest calendari, vam començar un procés per definir exactament el contingut que volíem traslladar a la paret, és a dir, quin missatge, quins valors i, per tant, quines imatges ens ajudaven més a reflectir-lo. Això va obrir una petita capsa de Pandora perquè l’entitat ens va facilitar una gran quantitat de material. Tota aquesta informació i documentació fotogràfica ens va ajudar a situar-nos per conèixer millor l’entitat amb la qual estàvem treballant, la seva trajectòria i els seus valors; però amb la voluntat de poder incloure tota aquesta informació a l’obra, i sent conscients que l’estructura de la paret segmentava molt la superfície sobre la qual estàvem treballant, vam optar per presentar una primera proposta gràfica que combinava moltes imatges dels diversos àmbits culturals, històrics i memorístics del Cercle d’Amics d’Alcover. A partir d’aquest primer disseny vam anar fent un procés de contacte amb l’entitat i l’Ajuntament per conèixer millor aquesta realitat i saber quina era la informació més important que havia d’aparèixer en l’obra, així com havia de ser estèticament. 

Com ja hem comentat, les característiques de la paret també van condicionar molt el disseny del mural, ja que volíem trobar un mural que aprofites la superfície sense menystenir la peculiaritat i la bellesa industrial de l’edifici. La introducció del text i els elements gràfics van ser una proposta de l’Ajuntament i l’entitat per descongestionar una mica i no sobrecarregar l’obra; una proposta que ràpidament vam integrar, també amb l’objectiu de buscar figures que ens evoquessin èpoques passades, des de rajoles hidràuliques fins a estampats dels anys seixanta. D’aquesta manera hem pogut fer del mural un vehicle de retorn al passat sensorialment sense carregar excessivament l’obra.

Finalment, després de repassar totes les propostes, les vam acabar sintetitzant en les dues que hem reproduït. Sí que ens vam permetre la petita llicència d’intervenir el logotip del Cercle d’Amics d’Alcover, que són dues mans agafades. Un fet que ens va cridar molt l’atenció de la història de l’entitat és que fins fa un parell de dècades no estava permès que les dones es fessin sòcies, i per això, dins aquest exercici memorístic d’interpretar la història amb els valors actuals, ens va semblar que una bona forma de reflectir-ho era que una de les mans de la imatge fos femenina.

Ha estat un plaer treballar amb aquesta entitat. Ha estat un procés molt intens i complex pel que fa a les dificultats tècniques, però l’acolliment de tot el veïnat ha fet que hagi estat una feina molt gratificant.

More
articles