Repressió franquista a Sant Hipòlit de Voltregà

Sant Hipòlit de Voltregà, Osona, 2024
La Memòria feta Mural
“En aquesta guerra va perdre tothom. No crec que hi hagi ningú que digui que van guanyar la guerra, que ho pugui dir sentint-ho. Va ser dolent, una cosa molt dolenta. Tant de bo no ho hàgiu de veure mai això, vosaltres. Tant de bo!” Aquest és el record, desig i reflexió que Joan Serra Armengol, germà d’Hipòlit Serra Planàs, mort en un camp de concentració franquista, explica a l’audiovisual “Els represaliats pel franquisme al Voltreganès”. Aquest documental formava part d’una sèrie d’actes que buscaven fer memòria i que amb la coordinació del Museu del Ter i la producció dels ajuntaments de Sant Hipòlit i Les Masies de Voltregà, es van realitzar entre l’octubre de l’any 2014 i la primavera de l’any següent. El documental, presentat el 6 de març de 2015, comptava amb el record de 15 testimonis, tots ells familiars de represaliats pel franquisme i amb el fil conductor de l’historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc Vilanova. Al final, una llista amb 77 noms i cognoms, servia per posar noms als voltreganesos i voltreganeses represaliades i al mateix temps s’alertava de la dificultat de creació d’aquesta, així com de les possibles mancances que podien haver-hi. La necessitat de reconèixer les víctimes compensava les possibles absències i també, amb voluntat d’escoltar i aprendre, es va deixar oberta la possibilitat de conèixer i incorporar nous casos. Després d’aquell acte va sorgir la idea de retre un homenatge als represaliats pel franquisme al Voltreganès. De deixar constància d’aquell horror i les persones que el van patir. L’any 2023 es va reprendre la iniciativa i finalment, l’agost de 2024 es va presentar, en forma de mural i de la mà de l’artista Roc Blackblock.
El motiu principal era retre un homenatge als represaliats pel franquisme al Voltreganès, i es va prendre la recerca realitzada per Pere Casas Trabal amb motiu del citat documental com a base de treball i punt de partida. D’altra banda, l’artista també es va assessorar per poder copsar la idea de la repressió i com es va exercir,en quins àmbits, contra qui, durant quant temps i molts aspectes que potser no reflecteix el mural, però que han format part de la seva elaboració. El primer pas era escollir una paret, un mur on l’artista pogués fer la seva obra. Després de diferents opcions, l’artista va escollir una paret que dona a l’aparcament situat entre els carrers Bisbe Morgades i Batlle Serrallonga. Aquest és un espai recentment rehabilitat i molt concorregut. La paret, segons l’opinió de l’artista, disposa d’unes dimensions i característiques òptimes. També hi va haver diferents propostes de murals, que sobretot giraven entorn de dues idees fortes: la Repressió, i els Represaliats del Voltreganès. Amb la reflexió i debat a les propostes que presentava l’artista es va arribar al consens per aquest mural, on en una franja inferior hi ha els noms dels represaliats i represaliades, i al damunt, s’alça la resta del mural ambientat mitjançant la reproducció de fotografies a la dècada de 1930 al Voltreganès. La llista dels “Represaliats pel franquisme al Voltreganès” serveix per posar nom i cognoms a les víctimes. Està elaborada a partir de fons documentals i les persones que hi figuren residien a Sant Hipòlit o Les Masies de Voltregà en el moment de ser jutjats. Per aquesta raó, segur que hi ha persones que van néixer als nostres municipis, que van haver de marxar i que, per tant, en el moment de patir les represàlies ja no hi vivien i d’altres que van seguir el camí contrari. És a dir, s’hi van instal·lar una vegada havien sofert les conseqüències de la repressió i, per tant, ni uns ni altres hi figuren. També sabem de persones que no van ser jutjades, que no van patir una condemna i, per tant, que tampoc no figuren als arxius. Voltreganesos i voltreganeses que es van haver d’exiliar, alguns tornant anys després i d’altres sense fer-ho mai més. Famílies, dones, fills i filles que durant molts anys van ser titllats de “rojos” i van patir les conseqüències d’una repressió que com hem vist va ser llarga, cruenta i inherent al règim i que perseguia i castigava a qui pensava diferent. Tot i això, la llista, ben segur incompleta per aquestes raons, vol posar nom i cognoms a les víctimes que coneixem fins ara i sobretot deixar constància d’una guerra on tothom va perdre.
Material complementari
Arran de l’encàrrec de fer un article que acompanyés el mural i la voluntat d’aprofundir en el tema, explicar sense limitacions les informacions de context relatives a la temàtica, al llistat de represàlies i les fotografies reproduïdes, s’ha generat un equip de treball de veïns/es de Sant Hipòlit (conformat per Emília Anglada, Pere Casas, Hipòlit Serra i Joan Serrallonga) que han redactat els següents articles:
  • El mural dels Represaliats pel franquisme al Voltreganès, per Emília Anglada.
  • Els Represaliats pel franquisme al Voltreganès, per Pere Cases.
  • La Memòria feta Mural, per Hipòlit Serra.
  • Dientes, un fotògraf de la quotidianitat de Voltregà, per Joan Serrallonga
 
EL PROCÉS DE TREBALL

L’encàrrec que vam rebre de l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà se’ns va presentar com la continuació d’una feina prèvia feta a la localitat sobre la repressió franquista i els deportats voltreganesos als camps de concentració. La proposta consistia en l’elaboració d’un mural que reflectís la repressió franquista a Sant Hipòlit de Voltregà, i prenia el relleu a les anteriors iniciatives en la reivindicació de la memòria democràtica.

Des de Murs de Bitàcola vam aplaudir i celebrar la proposta, ja que considerem que la temàtica de la repressió franquista és un aspecte que no s’ha abordat prou i és aquesta la raó per la qual encara és crucial visibilitzar-ho a l’espai públic i donar-ho a conèixer entre les generacions més joves. A més, és vital entendre que l’abast d’aquesta repressió va molt més enllà del que la gent acostuma a recordar, atès, d’una banda, que aquesta compren un període molt més extens que els anys de la guerra civil i va perdurar durant els quaranta anys de dictadura; i, d’altra banda, que la magnitud d’aquesta repressió va afectar tots els àmbits de la vida -incloent els àmbits laborals, domèstics i socials-. Per tant, vam considerar una gran notícia l’oportunitat d’aportar i traslladar aquesta temàtica a l’espai públic.

La missió que ens proposem amb el projecte Murs de Bitàcola no és ornamentar l’espai públic sinó divulgar la memòria de manera artística, però alhora considerant que l’espai públic ha de ser amable. Per aquest motiu i partint d’un contingut a comunicar tan dur com la repressió franquista, vam donar moltes voltes individual i col·lectivament a com encarar el disseny. Consideràrem que no era pertinent fer una imatge de grans dimensions excessivament crua i contundent: no ens imaginàvem, per exemple, una reproducció d’una execució o d’una tortura en una paret de vint metres d’amplada. Per tant, finalment vam optar per treballar amb una imatge general i dominant en el mural del poble durant el període del qual estàvem parlant. La idea inicial fou acompanyar-ho d’imatges sobre la repressió franquista en un pla secundari. Pel que fa a aquesta elaboració de continguts, vam tenir la sort de comptar amb l’assessorament de Dolors Marín, doctora en història contemporània, que ens va fer una formació —si bé molt dura d’escoltar— sobre com es va desenvolupar la repressió franquista en tots els àmbits de la vida. Amb tots els continguts vam decidir finalment elaborar un mapa conceptual que pogués recollir tota aquesta multitud d’àmbits que comprenia la repressió franquista cap a la població civil i incorporar-lo com un element gràfic en si mateix, acompanyat d’imatges que il·lustressin aquests diversos àmbits repressius.

Vam dur a terme diverses propostes i dissenys per veure com encaixar tot aquest contingut, però finalment vam valorar amb tot l’equip de treball no incloure aquest mapa conceptual i les imatges que l’acompanyaven per mirar de portar el disseny cap a una representació més propera a les vivències reals del veïnat de Sant Hipòlit. Representar una presó franquista, imatges del treball esclau o qualsevol dels altres elements de la repressió franquista genèrica, convertia el mur en un exercici gairebé acadèmic però del tot dissociat de l’objectiu del projecte i del poble i el seu veïnat. Si bé per nosaltres la línia inicial de treball del mapa conceptual ens semblava una oportunitat magnífica per treballar molta informació necessària, també vam prendre consciència que la nostra perspectiva era massa singular, forana i en cap cas podíem ni volíem fer-la valer per sobre del criteri del poble; ans al contrari, d’haver-ho fet hauríem traït un dels nostres objectius prioritaris: posar les nostres eines al servei de la comunitat per narrar el seu relat, la seva memòria. Aquest projecte ens ha ajudat a recordar que no podem ni volem perdre de vista que nosaltres només estem en contacte amb el poble el temps que dura la intervenció i el procés previ, i per tant ha de ser la mateixa gent de la localitat qui decideix el contingut del mural i nosaltres aportar-hi el llenguatge visual i artístic.

El procés de concreció del disseny ha estat intens, durant mesos l’equip de treball hem pogut contrastar opinions, compartir dissenys, recollir observacions i punts de vista i ens ha deixat un gran aprenentatge sobre la gestió comunitària del procés i una petita llista de temes pel debat i la reflexió (l’art a l’espai públic, el rol de la comunitat, l’obra i l’artista i com s’equilibren entre ells, etc.). De la mateixa manera que compartim en aquest espai virtual fotografies documentals descartades per pintar-les a l’espai públic i ho fem perquè creiem que ajuden a entendre i aprofundir en l’episodi, en aquest projecte us adjuntem a continuació el mapa conceptual de la repressió franquista i els dissenys que l’incorporaven, convençuts que la informació pot ser d’interès i aquest sí és l’espai on fer-ho.

Tot aquest ric camí de concreció del disseny va arribar al consens amb la composició que podeu veure pintada: La imatge del poble i dues reproduccions de fotografies de l’època, la Unió de Rabassaires i els joves antifeixistes a punt per anar al front. En aquest procés deliberatiu sobre com materialitzar l’homenatge i record a les víctimes de la repressió franquista, vam decidir completar l’obra amb els noms de les víctimes de la repressió franquista; amb aquesta llista que, tristament, sempre serà incompleta perquè mai sabrem el nombre exacte de represaliats del franquisme.

Des de Murs de Bitàcola creiem que és necessari visibilitzar aquestes temàtiques en l’espai públic, saber trobar l’equilibri per fer-ho sense convertir els carrers de les nostres viles en una galeria dels horrors, és un gran repte que no sempre és fàcil, que ens demana no només definir una posició sinó mantenir-la en constant revisió i adaptació a la realitat de cada poble, barri i comunitat. La valoració final de tot aquest procés és francament positiva, no només pels aprenentatges i reflexions que ha propiciat i que ens enduem amb nosaltres, sinó especialment perquè sentim que la intervenció és una aportació ben rebuda pels i les voltreganesos, no només en l’àmbit d’embellir l’entorn sinó de carregar-lo de continguts i valors. Ens ha alegrat veure que el nostre pas per Sant Hipòlit de Voltregà ha complert amb el propòsit màxim del nostre projecte: ser un actor més que contribueix a recuperar i mantenir viva la memòria antifeixista del nostre territori.

More
articles