El Col·lectiu Ronda és quelcom més que un despatx d’advocats a Barcelona, és un espai de referència pel que fa als drets laborals.
Amb una llarguíssima trajectòria que s’inicia l’any 1972, el Col·lectiu ha passat de l’assessorament laboral i anti repressiu amb què va començar els darrers anys de la dictadura a treballar actualment en àmbits com el dret penal, mediambiental, urbanisme, estrangeria, dret administratiu i fiscal. La seva filosofia ha estat sempre la d’entendre el dret com una eina per la transformació social. La seva actitud ha estat sempre de servei i suport a les classes populars, amb voluntat de dotar-les de recursos i eines per defensar-se de les agressions del sistema. Com el mateix Col·lectiu manifesta: “fomentem la democràcia directa, assembleària i participativa. I creiem en l’autogestió i la cooperació com a forma d’exterioritzar el treball i l’activitat social. Això ens dona una visió global dels problemes que tenen les persones i la societat, sense establir divisions entre persones i societat, entre el que és polític i el que és sindical, entre personal i col·lectiu, entre local i general. Aquesta visió universal basada en el respecte, la dignitat i la cooperació ens ha permès evolucionar en tots els àmbits en els quals ara treballem.”
Davant la proposta de fer una intervenció mural al vestíbul de la cooperativa es va proposar buscar una imatge netament proletària, per emmarcar l’àmbit principal de treball, però buscar una imatge que no reflectís tant l’explotació de la classe treballadora com la capacitat de defensar-se i auto organitzar-se davant l’abús. La troballa d’aquesta imatge d’una jove treballadora llegint al lloc de treball serví molt bé per il·lustrar la importància de formar-se i conèixer els drets que tothom té o ha d’exigir com a treballador/a.