Los viajeros del Winnipeg

Santiago de Chile, Chile, 2019

Coincidint amb les dates de l’arribada, l’any 1939, del Winnipeg, es van dur a terme la segona part del projecte “Els viatgers del Winnipeg”, commemoratiu d’aquest episodi de solidaritat i agermanament entre l’Espanya republicana i Xile. Entre les diverses activitats que es dugueren a terme arreu de Xile per recordar l’esdeveniment, vam tenir ocasió de realitzar la versió exterior dels murals pintats al Palau Robert. Durant una setmana l’artista Roc Blackblock executà una versió de l’obra, adaptant-la al mur de l’esplanada exterior del Museo de la Memoria y los Derechos Humanos de Chile. En aquesta ocasió l’artista va intercalar infinitud de noms aleatoris del llistat de passatgers del Winnipeg. L’obra tingué també un caire efímer, estigué al mur durant dos mesos.

Neruda

Un cop enllestida, formà part del conjunt d’accions i elements expositius que realitzà el MMDH, entre les quals hi ha obres originals de Jaime Balmes i Roser Bru, dos dels grans artistes contemporanis Xilens que arribaren de petits al seu país d’acollida amb el Winnipeg, també tingueren exposada una bandera republicana que fou cosida pels viatgers del Winnipeg i enarborada en arribar. Un element amb una càrrega simbòlica i emocional fortíssima. L’acte inaugural fou un espai de trobada de familiars dels exiliats, espanyols i catalans residents a Xile i xilens.

L’oportunitat d’intervenir al MMDH va ser tot un privilegi, així com poder visitar-lo i conèixer l’excepcional tasca memorística que fa per curar les ferides dels períodes més foscos de la història de Xile.

More
articles