Homenatge de l’Acadèmia del Cinema Català als Estudis Orphea

Barcelona, 2019

L’Acadèmia del cinema Català, en la seva tasca de donar a conèixer i promoure el cinema català, també des de la història i la memòria, va voler homenatjar el paper dels Estudis Orphea i Estudis Trilla, els primers a realitzar cinema sonor a l’Estat Espanyol i els primers a realitzar una pel·lícula en català, “El cafè de la marina”.

Els Estudis Orphea es van fundar l’any 1932 i tingueren una gran activitat fins al 1962. La fi dels Estudis Orphea, un gran incendi, és un episodi amb clarobscurs, ja que suposà la pèrdua de la capitalitat de la ciutat de Barcelona del sector del cinema sonor, que es traslladà a Madrid. Si bé sembla que l’incendi no fou provocat, sinó fruit d’un incident en un espai ple de material altament inflamable, també pareix que no es va fer gran cosa per aturar o minimitzar els devastadors estralls de l’incendi.

Els estudis estaven situats al Pavelló de la Química de l’Exposició Universal de 1929, a la zona on avui en dia podem trobar el Poble Espanyol. La intervenció mural que rememora aquest episodi formà part de tot un seguit d’actes i accions de l’Acadèmia que podeu veure relatats en aquest article de l’entitat.

Aquest article d’El País fa ressò de l’acte i la història d’aquests primers passos del cinema sonor. El fotoperiodista Jordi Borràs escollí aquesta intervenció de Roc Blackblock per fer un fotoreportatge sobre l’acció per la revista La Mira, el podeu veure en aquest enllaç.

More
articles