Centenari de la Vaga de La Canadenca

Barcelona, 2019

En el centenari de la Vaga de la Canadenca vam aprofitar part de la feina desenvolupada pel projecte “Centenari del Congrés de Sants” per dur a terme una intervenció que recordés aquesta important fita del moviment proletari.

Donat que el Congrés de Sants fou la llavor que permeté al moviment anarcosindicalista enfortir-se i unificar-se,  va resultar un element imprescindible perquè es pogués dur a terme la vaga de la Canadenca i tingués la força que tingué. Per aquest motiu a l’hora de preparar els dissenys pel mural del Congrés de Sants, una de les propostes va girar entorn dels fets de la Canadenca. Les derives d’aquell projecte van fer que aquell disseny no fos l’oportú, però quedà a punt per a, l’any següent, esdevenir una acció de reivindicació memorística de la Vaga de la Canadenca. Donant tot el protagonisme a la força del moviment sindical i la seva capacitat i força per posar en joc tota la patronal fins a aconseguir que Espanya fos el primer país on es legislés el dret a les 8 hores de jornada laboral, entre altres consecucions.

El desenvolupament del projecte, com els mateixos fets que narra, fou una unió de forces i suport mutu entre diversos col·lectius, entitats, associacions i organismes per dur-la a terme. Arran de la proposta inicial de Murs de Bitàcola, es van sumar i van fer seva l’acció l’EUROM, la Fundació Salvador Seguí i Can Batlló.

More
articles