Aixafem el feixisme

Can Batlló, Barcelona, 2019

Aquesta intervenció fou una obra amb dos objectius paral·lels. Per una banda, fer un homenatge al fotògraf Pere Català Pic i la seva obra pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, creat el 1936. Per altra banda, l’objectiu intrínsec a l’obra de visibilitzar i promoure l’antifeixisme als carrers.

La producció d’aquest mural no responia a cap encàrrec vinculat directament al contingut pintat. Roc Blackblock va ser convidat a participar d’un vídeo musical del grup “Lágrimas de Sangre”, volien gravar l’artista urbà mentre pintava un mural, per incloure alguns fragments en el videoclip. Roc aprofità l’ocasió per dur a terme aquest homenatge, i fer-ho a Can Batlló, sabent que l’obra seria ben acollida allà i el missatge compartit per tots els usuaris/es de l’espai.

Com a anècdota de la intervenció, quan es publicà a les xarxes socials generà un interessant debat sobre si era oportú o contraproduent pintar simbologia feixista, encara que fos trencada o trepitjada. Algunes veus proclamaven que no s’ha de donar visibilitat a aquesta simbologia ni tan sols per negar-la i rebutjar-la. En aquest cas, el fet de representar una obra de marcat caràcter històric i icònic de l’antifeixisme, quedava justificat, malgrat això l’argument no està exempt de la seva lògica.

More
articles