Cooperativa “la Fraternitat”, Navàs

Navàs, Barcelona, 2016

L’any 1910 va néixer a Navàs la Cooperativa Obrera La Fraternitat, que va ser una entitat molt popular i amb una forta implantació al poble. Era una cooperativa de consum i també feia funcions de caixa d’estalvis.

Els treballadors de la cooperativa, quan acabaven la seva jornada laboral o durant els dies de festa, anaven a treballar de forma altruista per construir els equipaments que serien per tota la comunitat, l’any 1923 ja va poder construir un edifici propi, on va reunir tots els seus serveis. Entre els edificis construïts amb tant d’esforç i generositat hi havia el Cinema de la Cooperativa, un equipament cultural per al poble.

Acabada la Guerra Civil, l’entitat fou clausurada i les seves propietats requisades pel govern franquista. Aquestes van anar a parar a l’”Organización Sindical” i, posteriorment, a l’Ajuntament. Fent gala de la voluntat franquista d’esborrar qualsevol presència de les organitzacions populars, es va construir l’edifici de l’Ajuntament davant mateix de la Cooperativa tapant-la i amagant-la.

Recordem el passat, recuperem la dignitat

Cap al 2010, l’equip de govern de l’Ajuntament de Navàs va programar l’enderroc de l’antic cinema, malgrat l’oposició de moltes entitats i veïnat del poble, que defensaven el valor social, simbòlic i cultural de l’edifici, les possibilitats de recuperació com a equipament municipal i l’absurd de la despesa per obtenir a canvi un pàrquing. A pesar de totes les accions per evitar-ho, es va dur a terme l’enderroc. La memòria del poble es convertí en una plaça dura per estacionar vehicles.

L’any 2016, el nou equip de govern de l’Ajuntament encarregà un mural per deixar constància del que aquell solar havia sigut. Per dur-ho a terme es va facilitar a Murs de Bitàcola l’accés a l’arxiu municipal de fotografies, també es va acompanyar el procés de selecció per indicar el valor d’algunes imatges i escenes. Una de les imatges escollides fou una fotografia de l’any 1932, “berenar a la Rovira” que reflectia les activitats lúdiques i culturals de la Cooperativa. Per desig del poble s’inclogué al mural una imatge de l’estació de tren de Navàs i el pas de l’últim tren que parà a Navàs, una imatge que potser a ulls aliens no mostra la càrrega simbòlica que té pel poble.

More
articles