Rec comtal

Montcada i Reixac, Barcelona, 2016
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Durant el 2016 conclogueren les obres realitzades pel Consorci del Besòs d’adequació i millora del Rec Comtal al seu pas pel barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac.

El Rec Comtal és un element important de la nostra història. Tal com s’explica a Viquipèdia: “Com a antecedent d’aquest canal existia un aqüeducte romà, l’aqüeducte de Montcada, que a partir de l’alta edat mitjana va caure en desús. La construcció del Rec es remunta al segle X i possiblement va ser un encàrrec del comte Mir per potenciar la indústria que es començava a establir als voltants de Barcelona. Tenia un recorregut de més de 12 km: naixia en una resclosa prop de Montcada i desembocava al port pel Pla de Palau. En el seu recorregut regava nombrosos horts de Sant Andreu de Palomar, Sant Martí de Provençals, les hortes del Portal Nou, Sant Pere i els horts d’en Favà. No va ser fins al 1703 que el canal no va ser utilitzat com a subministrament d’aigua a la ciutat i es va fer servir fins al segle xix. En el punt on es troben aquestes restes es trobava el molí de Sant Andreu (molí de la Torre Bell-lloc), construït al segle XIII, que va ser l’últim dels molins en desaparèixer a Sant Andreu”

 

La zona del Rec comtal havia sigut als anys setanta una zona d’oci i lleure que posteriorment va entrar en un procés de deteriorament important.

Amb les obres de millora i adequació es va proposar fer un mural que poses de manifest la importància de l’obra i el caràcter social que havia tingut. Una de les imatges representades foren les bugaderes que utilitzaven aquesta infraestructura, una altra fou la imatge de canalla banyant-se en l’època que el Rec tenia una intensa activitat lúdica.

More
articles