Lo ball de mantons

Ulldecona, Tarragona, 2020

El ball de mantons, també conegut com el Xim Xim, és una jota que es balla el primer dilluns de Festes Majors d’Ulldecona,

El Xim Xim es du a terme des de la Casa de Cultura i l’Ajuntament pel carrer Major fins a la Plaça Major i segueix, carrer Major enllà, segons la quantitat de parells que hi hagi. Els homes vesteixen les robes típiques de pagès de la zona i les dones llueixen faldilles i els mantons de Manila que donen nom al ball. La tradició és molt arrelada al poble, i a les festes Quinquennals poden arribar a ser 300 parelles ballant. Alguns mantons són autèntiques joies que només surten per a l’ocasió.

La imatge pintada recrea una escena característica, encara avui en dia: retrata les parelles de balladors, en parella i en grups, tant del ball infantil o juvenil com el d’adults. En aquest cas la fotografia en què s’inspira el mural és de 1964. Quan es va pintar va ser tot un esdeveniment al poble, després de mesos foscos de notícies funestes sobre la pandèmia, les passejades que es començaren a permetre convertiren el mural en un lloc de pas habitual per jugar a identificar-hi entre els personatges pintats alguna veïna o veí, o algun familiar.

Ball de mantons, Ulldecona

Murals en temps de pandèmia

Aquest mural no respon a cap encàrrec, sinó al confinament per la pandèmia de la Sars Covid2. Després de mesos de confinament, tan bon punt hi hagué la possibilitat de sortir al carrer per quelcom més que l’imprescindible, l’artista Roc Blackblock decidí reprendre l’activitat muralística amb una imatge típica del passat i present d’Ulldecona, el poble on va estar confinat.

More
articles