Salvem lo Montsià

Ulldecona, Tarragona, 2020

La iniciativa de realitzar un mural que exercís d’altaveu de les reivindicacions de Salvem lo Montsiá, fou un procés cuinat a foc lent, fruit de les complicitats i afinitats

Calgueren moltes gestions de Salvem lo Montsià per poder dur a terme la producció d’aquest mural, de forma totalment autònoma i autogestionada.

La proposta arribà en clau de memòria històrica, el mateix col·lectiu facilità el material documental. El mural està inspirat en una fotografia de Joan Sorlí “Tribulete”, un afeccionat a la fotografia que en marxar cap a Anglaterra als anys quaranta deixà un gran llegat fotogràfic que retratava activitats quotidianes de les seves terres, festes populars, etc.

En aquest cas la fotografia és de dues aplegadores d’olives. L’elecció d’aquesta imatge ha sigut una forma també de valorar i reivindicar el paper, sovint invisibilitzat, de la dona en el medi rural.

El projecte tenia tres objectius:
– Fer palesa la reivindicació (Defensem la pagesia i les oliveres)
– Dignificar i embellir un racó del poble
– Dur a terme un exercici de memòria col·lectiva que homenatgi a les dones camperoles i treballadores, a qui estima la vida i defensa la terra. Un acte de reconeixement dels orígens del poble.

Salvem lo Montsià

Salvem lo Montsià és una Plataforma per a la defensa de la serra de Montsià i el seu entorn, en els darrers temps està treballant per combatre l’espoli d’oliveres mil·lenàries. El valor històric, patrimonial i natural d’aquest recurs té també una dimensió social i cultural, ja que el vincle d’aquestes terres al cultiu de les oliveres és d’arrels profundes i antigues. Malgrat que s’ha començat a regular i legislar la protecció de les oliveres, des de la Plataforma es reclama una protecció de mirada global, per fer una defensa real d’aquest patrimoni cal recolzar la pagesia, no imposar-li sancions per una possible venda sinó ajudant-la per tal que no es trobin en la diatriba d’escollir entre la conservació d’oliveres i la mateixa supervivència econòmica (la precarietat del sector és gairebé crònica). La conservació d’aquesta activitat i propiciar que sigui sostenible és una responsabilitat de tothom.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la constància i perseverança de Salvem Lo Montsia, (ja sabeu, qui vol busca els mitjans, qui no vol busca excuses), el material fotogràfic documental facilitat per Foto-Vídeo Millan i el suport i acollida de tot el poble a la iniciativa.

More
articles