CONTEXT HISTÒRIC
Un article d’Andreu Caralt Giménez i Maite Hernández Sahagún. Terra Enllà, estudis i experiències
Tortosa va ser massivament bombardejada al llarg de la Guerra Civil Espanyola, entre 1937 i 1938 en més de vuitanta ocasions. L’existència de tres ponts sobre el riu Ebre, sobretot els anomenats de l’Estat i el del tren, que unien infraestructures entre Barcelona i València, va ser el principal però no únic objectiu militar de les aviacions del bàndol franquista. A ulls dels rebels, la capital ebrenca disposava d’altres blancs: l’estació ferroviària, indústries de guerra, com els tallers Sales, edificis oficials i, fins i tot, una benzinera. La feixista Aviazione Legionaria italiana, amb seu a Mallorca, fou la responsable de la gran majoria d’atacs sobre la capital de les Terres de l’Ebre, seguida dels hidroavions bombarders He-59 de la Legió Còndor alemanya.
Terra Enllà és una empresa ebrenca de serveis de memòria històrica i agència de viatges especialitzada en la batalla de l’Ebre, la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. En el cas de Tortosa, fou la primera empresa a oferir guiatges de la Guerra Civil l’any 2014. Quatre anys més tard, va produir amb Bluverd comunicació el documental ‘A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada’, premiat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada FIC-CAT. Terra Enllà ofereix tres rutes regulars sobre la Guerra Civil a la ciutat, una d’elles dedicada exclusivament al refugi antiaeri número 4.
EL PROCÉS DE TREBALL
L’any 2021, Tortosa ha estat la capital de la cultura catalana, i coincidint amb el vuitanta-tresè aniversari del bombardeig de la ciutat, l’ajuntament va convidar a Murs de Bitàcola a realitzar una intervenció a la paret d’entrada del refugi antiaeri número 4.
L’any 2021, Tortosa ha estat la capital de la cultura catalana, i coincidint amb el vuitanta-tresè aniversari del bombardeig de la ciutat, l’ajuntament va convidar a Murs de Bitàcola a realitzar una intervenció a la paret d’entrada del refugi antiaeri número 4. Per l’equip de Murs de Bitàcola, aquest encàrrec té un significat especial, ja que un dels nostres focus d’atenció és la guerra d’Espanya i les Terres de l’Ebre han estat escenari d’un dels episodis cabdals d’aquest conflicte. Per això ens va semblar una proposta molt interessant, alhora que per la tipologia de la paret. El que abans era un carrer secundari, amb un carrer simple i sense cap mena d’aportació arquitectònica a la ciutat, però que amaga el refugi antiaeri que perfora les entranyes de la ciutat i que té a dins, per tant, un patrimoni memorístic que es troba gairebé ocult. Així doncs, la proposta casa amb el nostre objectiu de què siguin les mateixes parets de pobles, barris i ciutats les que expliquin la seva història.
Vam fer un molt bon tàndem col·laborant amb l’equip de Terra Enllà i amb el mateix ajuntament per tal d’escollir les imatges que millor representaven tot allò que es volia contar. L’execució, l’últim mural de l’any 2021, ha sigut amb unes condicions força difícils, ja que l’època de l’any ha fet que tinguéssim poques hores de llum i temperatures molt baixes; alhora que la curvatura de la paret que havíem d’intervenir i la tipologia del suport en què havíem de pintar han fet que haguem passat vuit dies treballant-hi.
Durant la realització del mural hem pogut ser testimonis de totes les visites guiades al refugi antiaeri numero 4, on estàvem fent la intervenció. D’altra banda, ha estat molt intens i emocionant veure com la població de Tortosa s’anava acostant a mesura que avançava el procés del mural i es completaven les imatges que conformen l’obra. Mentre dúiem a terme la intervenció hem rebut molts comentaris d’interès, suport i també, per part de la població més gran, d’emoció, en veure com sortien a la llum episodis tan durs amb un vincle emocional tan fort. Veure com avis i àvies que anaven a buscar als seus nets de l’escola s’aturaven per explicar als infants que representaven aquelles imatges i els records que hi associaven ens ha reforçat en la nostra voluntat de ser un vehicle que faciliti i dinamitzi la transmissió del patrimoni no material que és la memòria, tan important per preservar i mantenir viva la riquesa i pluralitat de records de la memòria popular. Tortosins i tortosines ens explicaven anècdotes d’aquella època, com un veí que ens va contar com els seus pares havien hagut de fugir de Tortosa i s’havien instal·lat a Camarles, i que era quan veien que les gallines que hi havia pels voltants s’amagaven que sabien que hi havia un nou bombardeig. També una veïna ens va traslladar les paraules de la seva mare, de noranta anys i un dels testimonis del treball documental de Terra Enllà, A les fosques, que se sentia emocionada i agraïda per aquest tipus d’intervencions.
Ens sentim molt satisfets d’haver aportat el nostre gra de sorra a tot aquest procés i haver ajudat a preservar la memòria històrica de la ciutat i creiem que aquesta intervenció exerceix, per una banda, com a garantia de la preservació de la memòria històrica, i, d’altra banda, és un acte de denúncia cap a l’atrocitat que va suposar els bombardeigs franquistes a la ciutat de Tortosa. Sovint, des de l’àmbit internacional, el bombardeig de Guernica és el gran exponent de bombardeigs sobre població civil i de la col·laboració de Mussolini; però Tortosa, com altres ciutats del nostre territori, van viure un horror similar. Actes tan cruents, sagnants i deliberadament destructius ens fan clamar, un cop més: mai més, enlloc més, contra ningú.