Can Jonch, Murs que parlen

Ulldecona, Tarragona, 2020

Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau, és un espai municipal de Granollers, allotjat a la casa modernista Casa Adela Rocaverda de Furnó, obra de l’arquitecte Eduard Maria Balcells i Buïgas.

“El 24 de maig de 2008 s’inaugurà l’espai en commemoració dels setanta anys del bombardeig de Granollers, el dia 31 de maig de 1938, com a seu per a les entitats de cooperació, espai d’exposicions, aules de formació, centre de recursos i d’informació sobre pau, cooperació i drets humans, i seu del Consell municipal de cooperació i solidaritat. El dia de la inauguració es va plantar al jardí un plançó del roure de Gernika.” (Viquipèdia)

Murs que parlen

Commemorant els vuitanta anys del bombardeig i el desè aniversari del Centre per la Pau, es va proposar la realització d’un mural al pati de Can Jonch, integrant l’actuació en el programa de murals de l’Ajuntament de Granollers “Murs que parlen”. Els eixos principals del mural en l’àmbit conceptual eren l’educació i la cultura de la Pau i el record al bombardeig. Per articular aquests conceptes, l’artista es basà en una imatge d’una classe a l’aire lliure d’una escola racionalista, una fotografia d’una dona i una xiqueta atentes a un bombardeig imminent a Granollers i la reinterpretació d’un cartell de Granollers de la Guerra Civil que comminava a la població a recórrer als refugis per protegir-se dels bombardejos. Cal recordar que el bombardeig de Granollers, efectuat per l’aviació feixista italiana, va ser molt cruent, atacant durament la població afectant prop de vuitanta edificis. L’atac agafà molta població a la plaça de les Porxades -fent cua per aconseguir menjar- així com a la fonda i una escola, que foren també afectades pel bombardeig. El nombre de morts i ferits és gairebé el mateix que el del bombardeig de Guernica, més de dues-centes persones van morir i unes cent seixanta-cinc en van resultar greument ferides, morint moltes d’elles en els dies i setmanes vinents.

More
articles