Acció en memòria i commemoració de les víctimes de l’holocaust

Barcelona, 2018

Impulsar la a responsabilitat compartida i la importància de l’educació sobre el genocidi per promoure la negativa a totes les formes de discriminació, violència i antisemitisme.

Les propostes de l’EUROM per al Dia Internacional del Record de l’Holocaust (27 de gener, data de l’alliberament del camp nazi d’Auschwitz-Birkenau el 1945) a Barcelona se centren en la responsabilitat compartida i la importància de l’educació sobre el genocidi per promoure la negativa a totes les formes de discriminació, violència i antisemitisme. Les activitats formen part del programa impulsat pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Transmissió de la memòria de l’Holocaust

Una de les diverses activitats dutes a terme el 2018 fou la realització d’una xerrada divulgativa sobre l’Holocaust, a càrrec de Jordi Guixé (director d’EUROM), per a l’alumnat  de secundària de l’Institut Moisès Broggi. A continuació es presentà i convidà l’alumnat a participar en la realització d’un mural. La proposta creativa s’inspirà en la novel·la gràfica  Maus, d’Art Spiegelman. L’activitat es va desenvolupar a la plaça del Rei sobre una estructura modular i actuà com a vehicle de transmissió de la memòria de l’Holocaust per als participants de l’activitat, però també pels espectadors i vianants que presenciaven l’acció. L’estructura modular que feu de suport pel mural estigué uns dies a la plaça del Rei de Barcelona, a continuació s’exhibí a la Capella de Santa Àgata, MUHBA. Posteriorment el mural estigué exposat al Pati Aribau de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. Un projecte transversal i transgeneracional que va recórrer tota la ciutat de Barcelona, des d’un Institut públic de barri, un museu de l’emblemàtic de la ciutat al Barri Gòtic, fins a la seu central de la Universitat de Barcelona. En aquest projecte, col·laborant amb les activitats d’EUROM, Murs de bitàcola dissenyà i executà l’activitat participativa amb els joves, amb el suport i acompanyament de Núria Ricart Ulldemolins.

L’activitat fou ideada a mig camí entre una “master class” i una invitació a l’alumnat a col·laborar amb l’artista en la creació de l’obra. La proposta gràfica, les decisions tècniques i pràctiques sobre metodologia i estratègia d’execució de l’obra foren preses per l’artista, però a l’hora de dur-ho a terme comptà amb un equip d’ajudants de primera que acabaren deixant el rol d’ajudants per esdevenir coautores. El fet d’haver proposat l’activitat a estudiants de batxillerat artístic feu que les participants tinguessin no només un interès especial en participar i aprendre sinó també una iniciativa i actituds proactives i un cert bagatge visual, com es va poder veure en el resultat final i també així ho van expressar totes les parts implicades, l’experiència fou molt enriquidora.

More
articles