Antifeixisme o barbàrie

Lleida, 2021

El dos de novembre de 1937, Lleida patí un dels atacs aeris més sagnants de la Guerra Civil. A les quatre de la tarda, nou avions bombardejaven la ciutat de forma indiscriminada, amb tres-centes vint bombes de diversos tipus, després de la descàrrega l’aviació feixista va metrallar la població civil a l’abast

Un dels edificis castigats durament fou el Liceu Escolar, on moriren cinquanta estudiants i alguns professors. Al mateix edifici hi havia un taller de costura i un habitatge on el bombardeig també es cobrà vides. Tristament destacable fou el metrallament més de cinquanta dones amb fills que esperaven a la porta del Mercat de Sant Lluís. Es calcula que van morir prop de set-centes cinquanta persones.

Contra l’oblit de les atrocitats feixistes

En record i homenatge a les víctimes, diversos col·lectius van programar activitats. Una d’elles fou la presentació del documental “A les fosques”, que relata el bombardeig de la ciutat de Tortosa i establia un agermanament d’ambdues ciutats en aquests tràgics esdeveniments. Complementant aquesta presentació es buscà artistes vinculats a Lleida i a les Terres de l’Ebre per dur a terme un mural que materialitzes el record, l’homenatge i la complicitat de Tortosa i Lleida en la lluita contra l’oblit de les atrocitats feixistes.

L’obra mural fou realitzada en col·laboració amb l’artista Txus Montejano.

More
articles