Antifeixisme o barbàrie

Lleida, 2021
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

El dos de novembre de 1937, Lleida patí un dels atacs aeris més sagnants de la Guerra Civil. A les quatre de la tarda, nou avions bombardejaven la ciutat de forma indiscriminada, amb tres-centes vint bombes de diversos tipus, després de la descàrrega l’aviació feixista va metrallar la població civil a l’abast

Un dels edificis castigats durament fou el Liceu Escolar, on moriren cinquanta estudiants i alguns professors. Al mateix edifici hi havia un taller de costura i un habitatge on el bombardeig també es cobrà vides. Tristament destacable fou el metrallament més de cinquanta dones amb fills que esperaven a la porta del Mercat de Sant Lluís. Es calcula que van morir prop de set-centes cinquanta persones.

Contra l’oblit de les atrocitats feixistes

En record i homenatge a les víctimes, diversos col·lectius van programar activitats. Una d’elles fou la presentació del documental “A les fosques”, que relata el bombardeig de la ciutat de Tortosa i establia un agermanament d’ambdues ciutats en aquests tràgics esdeveniments. Complementant aquesta presentació es buscà artistes vinculats a Lleida i a les Terres de l’Ebre per dur a terme un mural que materialitzes el record, l’homenatge i la complicitat de Tortosa i Lleida en la lluita contra l’oblit de les atrocitats feixistes.

L’obra mural fou realitzada en col·laboració amb l’artista Txus Montejano.

More
articles